12. ožu 2012.

„Ja znam, dragi moj Kardinale, da ste Vi sada pred licem Gospodnjim i da mislite i na mene i na našu Crkvu u Hrvatskoj i ovu našu Sisačku biskupiju, i da se molite za naš narod hrvatski. Preporučujem Vam se, uzoriti, i ponizno molim za pomoć. Nevolja ima na sve strane, laži i nepravdi posvuda, a mi smo slabi i ne znamo se boriti“, rekao je u prigodnoj homiliji sisački biskup Vlado Košić na misi povodom spomena 10. obljetnice smrti  kardinala Franje Kuharića u Sisačkoj katedrali, u nedjelju 11. ožujka.

Govoreći vjernicima o kardinalu, biskup Košić naglasio je kako je on bio propovjednik Deset Božjih zapovijedi, koji je riječju bliskom i jednostavnom, promišljenom i dubokom, ali uvijek i prije svega riječju svjedočkom naviještao svoga ljubljenog Gospodina. „Sjećam se njegovih gesta kojima je pratio svoje propovijedi. Bilo je to iskreno svjedočanstvo vjere jednog čovjeka koji je bio svjestan velike odgovornosti koju ima, riječi izrečene iz dubine vjere koju je primio u svom domu, od svojih roditelja i koju je živio u poniznosti i radosti srca“,  rekao je biskup.

Biskup se osvrnuo i na sam kraj kardinalova mandata zagrebačkog nadbiskupa, koji je bio obilježen teškim ratnim stradanjima hrvatskog naroda u velikosrpskoj agresiji. „On nije bio neutralan, on se otvoreno i jasno svrstao na stranu ugroženoga naroda. Sjećam ga se kako nas je posjećivao u ovim ratom pogođenim krajevima. Nije se bojao za sebe, bojao se za narod koji mu je bio povjeren. Rado je obilazio prognanike i župe koje su stradale u ratu, a to je našim vjernicima, osobito prognanicima davalo snagu i ulijevalo vjeru i jačalo nadu u pobjedu pravde. Zato su njega svi voljeli“, naglasio je biskup Košić na kraju svoje homilije.

Homilija u cijelosti

 

Pin It on Pinterest