9. stu 2016.

U župnoj crkvi sv.Lovre u Petrinji 7.studenog je održana sv.misa povodom 36. obljetnice smrti Franka Duffa osnivača Marijine legije. Svetu misu je služio biskup Vlado Košić u suslavlju s duhovnikom Kurije Gospa Snježna Petrinja mons.Franjom Ćukom, velečasnim Jankom Lulićem, Marijanom Štinglom i trajnim đakonom Vjekoslavom Uvalićem.

Ova udruga laika broji 3,5 milijuna aktivnih i 10 milijuna pomoćnih članova. Sve je počelo 1921. u Dublinu u Irskoj. Danas je Marijina legija prisutna na svim kontinentima u gotovo svim zemljama svijeta. Vrlo je aktivna u Hrvatskoj i našoj biskupiji, rekao je biskup i dodao:

“I u svojim zajednicama okuplja mlade, starije koji svjedoče svoju ljubav prema Blaženoj Djevici Mariji koji svjedoče svoju molitvu i zajedništvo u zajedničkoj molitvi i apostolat, svjedoče evanđelje idući među siromašne, bolesne i trudeći se dati dobar primjer kršćanskog života.”

Biskup je pohvalio rad Marijinih legionara iz Petrinje i biskupije i potaknuo ih na daljnji rad: “Evo ja želim i zahvaliti i pohvaliti i vašu zajednicu koja je osobito aktivna ovdje u Petrinji, koja se ističe dobrim djelima i velikom zauzetošću da se navjesti evanđelje kao što je to želio i utemeljitelj Frank Duff za koga prinosimo ovu svetu misu, i koga se sjećamo koji je na putu svetosti, sluga Božji, i molimo se za njega da bude što prije blažen i svet, da tako uzdignut bude još više primjer za čitavu crkvu.”, dodao je biskup.

Biskup je u svojoj propovijedi progovorio o životu Franka Duffa, važnosti molitve krunice. U tom smislu nazvao je Franka Duffa pretečom Pape Ivana Pavla II. Naime, papa je otajstvima krunice dodao i četvrto – otajstvo svjetla. I Frank je razmišljao o dodavanju četvrtog otajstva krunici, ali on je razmišljao o tome da se ono posveti važnim događajima iz Marijina života.

Nakon svete mise održan je prigodni program. Prikazan je dio intervjua s Frankom Duffom. Intervju, koji je sniman u dobi kad je Frank imao 90 godina, otkriva ga kao blagog oštroumnog čovjeka s izrazitim smislom za humor i povjerenjem u Blaženu Djevicu Mariju.

Pripremljena je i kratka prezentacija te prikazan intervju o posjetu vodstva Marijine legije Petrinji. Predsjednica najvišeg Legijinog vijeća koncilija s.Sile i korespodentica za Hrvatsku s.Rose posjetile su Kuriju Gospa Snježna u rujnu.  Dale su pohvale radu i naporima za širenje Marijine legije u Sisačkoj biskupiji.

Pin It on Pinterest