22. pro 2014.

Sisački biskup Vlado Košić posjetio je u petak 20. prosinca Centar za rehabilitaciju osoba s intelektualnim i tjelesnim oštećenjima u Komarevu i tom prigodom već tradicionalno predvodio misno slavlje za korisnike i djelatnike centra. U koncelebraciji bio je domaći župnik iz Komareva vlč. Ivan Mandić.

Na početku, biskupa je pozdravila ravnateljica gđa Tatjana Pogarčić koja je istaknula kako korisnici i djelatnici ovoga centra nastoje živjeti život kao Božja djeca, u vremenu kad se Božić iščekuje s pomodnim ukrasima, lijepo upakiranim darovima i raskošnim proslavama. „Mi smo u ovoj našoj zajednici svjesni da je čovjek na prvom mjestu kao i da je Božić rođenje Isusa, a skromnost, poniznost i jednostavnost, vrijednosti su kojima težimo u životu i radu“.

U homiliji biskup se zapitao zašto se slavi Božić, kojeg se doživljava kao blagdan radosti i svjetla, te odgovorio kako nema drugog odgovora nego zato što se rodio Isus naš Spasitelj, Sin Božji koji je postao čovjek. „Čuli smo u Evanđelju kako Marija njegova majka radosno kliče ‘veliča duša moja Gospodina jer mi je učinio velike stvari…’ Ona je bila neznatna službenica Gospodnja, a Bog joj je učinio veliku milost jer ju je učinio majkom Spasitelja. Kada gledamo to malo dijete kako je bespomoćno i kako je rođeno u običnoj štali, položeno na slamicu, onda stvarno trebamo u sebi probuditi vjeru jer nije Isus, koji je sam Sin Božji, došao kao neki kralj u palači nego je rođen u običnoj štali među životinjama, u siromaštvu i u jaslama položen na tvrdu slamicu. Ta vjera koju već preko dvije tisuće godina       ispovijedaju svi kršćani koji su Isusovi učenici, uči nas da je to početak našeg spasenja, da je Gospodin Isus rođen kao malo dijete da bi svima nama pokazao veliku ljubav koju je pokazao kada je ozdravljao bolesne, kada je propovijedao o Kraljevstvu Božjem i kada je bio spreman poći na Križ za nas, da nam pokaže kako se i mi trebamo preko križa i patnje uputiti prema uskrsu i vječnom životu“, rekao je biskup te pozvao okupljene da mole Krista kojem ćemo se pokloniti ovih dana u jaslicama da i mi budemo ponizne duše kao malo dijete. „Da imamo pred Bogom uvijek taj stav da smo maleni, da je samo Bog velik i da se trebamo u poniznosti približiti tom događaju u svojoj vjeri, da nas upravo on koji je tako došao nama jednak primi kao svoju braću i sestre i uvede u vječni život“, zaključio je biskup.

Na kraju biskupa i okupljene pozdravio je vlč. Mandić zaželjevši im blagoslovljen Božić i novu godinu.


Pin It on Pinterest