14. stu 2012.

Misu za Domovinu te pravednu presudu hrvatskim generalima, predvodio će u četvrtak 15. studenog u Sisačkoj katedrali vlč. Ivica Mađer, katedralni župnik, u zajedništvu s kancelarom mons. Markom Cvitkušićem, vojnim kapelanom kapelanije Sv. Ilija Proroka u Petrinji vlč. Milenkom Majićem, povjerenikom za pastoral  zatvorenika vlč. Marijom Stjepanom Šikićem i župnikom u miru preč. Alojzijem Petranovićem.

U prepunoj katedrali u zajedništvu molitve okupili su se predstavnici Hrvatske vojske, branitelji i obitelji poginulih i nestalih, a misi i euharistijskom klanjanju nakon mise koje je predvodio vlč. Šikić nazočio je i sisački biskup Vlado Košić.

U prigodnoj homiliji vlč. Mađer podsjetio je kako je malo koji narod tako skupo plaćao svoju višestoljetnu želju za slobodom i san o vlastitoj državi, kao što je to naš. „Samo Bog zna koliko smo zbog toga bili proganjani i suđeni, koliko smo kao narod i pojedinci patili i stradavali. Ali nikad se nismo umorili, posustali i odustali! Snagu, ustrajnost i hrabrost davala nam je ljubav prema svom domu i Domovini, te vjera u Boga. Zato možemo shvatiti zašto je u Domovinskom ratu bilo toliko zanosa, prkosa, vjere, zajedništva i herojstva“, rekao je katedralni župnik te dodao kako je cijela naša povijest zapravo kalvarija jednog naroda. „Domovinski je rat samo jedna postaja četrnaest stoljetnog križnog puta našeg naroda na ovim prostorima. Branili smo se od mnogih agresora i okupatora: Bizantinaca, Franaka, Mlečana, Saracena, Mađara, Tatara, Turaka, Srba… Ginuli smo i stradavali, ali uspjeli smo sačuvati ovu malu Lijepu našu, koja je nama Hrvatima najveća i najljepša na svijetu.“ Osvrćući se na suđenje u Haagu vlč. Mađer je rekao kako je to ne samo suđenje hrvatskim generalima nego i Hrvatskoj i Hrvatima.“Naši generali samo su jedni u nizu žrtvenih janjaca kojih smo kroz povijest imali dosta. Radi se presudi koja će odrediti tijek hrvatske budućnosti bazirane na njenoj prošlosti u Domovinskom ratu.“, istaknuo je još između ostalog vlč. Mađer.

Nakon misnog slavlja i euharistijskog klanjanja biskup Košić se ispred katedrale susreo i zadržao s braniteljima u razgovoru o Haagu i presudi generalima Gotovini i Markaču.

 

 

Pin It on Pinterest