16. tra 2014.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je, u srijedu 16. travnja, u Zatvoru u Sisku misno slavlje za službenike i zatvorenike. U koncelebraciji bio je katedralni župnik preč. Marko Karača, a misi je nazočio i upravitelj Zatvora g. Ivan Pršlja.

U homiliji, govoreći o pročitanoj Božjoj riječi i čitanju proroka Izaije koji je u ovom proroštvu prikazao Mesiju kao Sina Božjega, biskup je istaknuo kako si to trpljenje Židovi nisi mogli zamisliti. “Oni su mislili da će Mesija kada dođe obnoviti Židovsko kraljevstvo u slavi i proslavi dolaska Božjeg sina i nisu mu pripisivali to da on treba trpjeti. Međutim već su proroci naviještali da će on trpjeti, da će on biti onaj Sluga Božji koji nosi grijeh svijeta. I sami apostoli su Isusa odvraćali od toga. Sjećamo se, kada je navijestio da će ići u Jeruzalem i da će biti predan u  ruke Židovima koji će ga raspeti, da će umrijeti na križu ali treći dan uskrsnuti, Petar ga je zvao na stranu i rekao ‘Učitelju to se tebi ne smije dogoditi’, a Isus mu je na to rekao ‘nosi se od mene Sotono’. Da, svom prvom apostolu je rekao tako oštre riječi jer je znao da on mora kao Sin Božji trpjeti i znao je da je došao radi nas ljudi i radi našeg spasenja. Uzeo je ljudsko tijelo da bude jedan od nas, da bi mogao prinijeti Ocu žrtvu na križu za naše grijehe”.

U nastavku biskup je rekao kako znamo da je Isus nakon što je bio raspet na križu i uskrsnuo. “To je poruka koja stoljećima kršćane drži kao vjernike u Isusa živoga, sada uskrsloga i živog među nama, a kojem se mi utječemo i molimo. Od njega i dobivamo snagu Duha Svetoga da izdržimo sve kušnje i teškoće, da i naše križeve dovede do uskrsnuća. To vjerujemo i to daje smisao našem životu. Sveti Pavao kaže da kada Krist ne bi uskrsnuo bilo bi uzaludno naše vjerovanje. Možemo reći da s vjerom u uskrsnuće naša vjera stoji ili pada, ili jesmo ili nismo vjernici. To se događa i kada pogriješimo, kada nam se dogodi da moramo izdržavati kaznu za učinjena djela, Bog nam uvijek daje novu šansu i priliku. On nas ljubi kao svoju djecu jer mu je stalo da hodimo pravim putem. I zato vjerujemo da sve te teškoće, križ i trpljenje vode k uskrsnuću”, zaključio je na kraju biskup ohrabrivši okupljene zaželjevši svima sretan Uskrs.

 

Pin It on Pinterest