10. velj 2011.

Na blagdan Gospe Lurdske kada slavimo Dan bolesnika u petak 11. veljače mons. Vlado Košić, sisački biskup slavio je euharistijskog slavlje u kapeli Svetog Vinka Paulskog koja se nalazi u Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku. Uz biskupa Vladu na misnom slavlju su sudjelovali vlč. Stjepan Vuksan, povjerenik za pastoral bolesnih i starijih Sisačke biskupije te mr. Antun Sente, katedralni župnik u Sisku, kao i liječnici, medicinsko osoblje, te pacijenti Sisačke bolnice.

FOTOGALERIJA

 

U prigodnoj propovijedi biskup Vlado je istaknuo kako je papa Ivan Pavao II. 1992. na blagdan Gospe Lurdske ustanovio Dan bolesnika, kada se Crkva moli za bolesne i razmišlja kako pomoći onima koji trpe bolest, ali i onima koji se brinu za bolesnike. Stoga danas želimo razmišljati o kršćanskom prihvaćanju i nadvladavanju bolesti i moliti se za sve bolesnike svijeta – a mi ovdje osobito za sve koji su u ovoj našoj Sisačkoj bolnici – za patnike da im Bog podari zdravlje te ih osposobi da nose svoj križ trpljenja s nadom, kao i za zdravstveno osoblje – liječnike, medicinske sestre i bolničare i sve bolničko osoblje – da služe bolesnima donoseći im zdravlje, gledajući i njegujući u njima samoga Krista istaknuo je biskup Vlado.

Doista, čini se da se život gubi, kada se trpi za bližnje, jer taj se život polaže, međutim on se samo tako čuva i dobiva zauvijek – ako se „slobodno polaže“, ako ga se polaže iz ljubavi. Ljubav je ta nutarnja motivacija koja osmišljava i najteže patnje i daje smisao našem trpljenju. Tada ono postaje „salvifici dolores – spasonosno trpljenje“, kako je to lijepo rekao još papa Ivan Pavao II., i sam veliki patnik i učitelj kako treba kršćanski s nadom nositi svoju bolest i svoj životni križ. Papa se u svome pismu sjeća svog promatranja Torinskoga platna i razmišlja o Kristovoj za nas spasonosnoj patnji, kazao je biskup Vlado te dodao: „Naše oči mi danas okrećemo i Presvetoj Bogorodici Mariji. … Naime, na današnji se dan 1858. u francuskom gradiću Lourdes-u dogodilo jedno čudesno ukazanje Bogorodice Marije djevojčici Bernardici. Otada je Lourdes postao veliko svetište kamo hodočaste vjernici iz cijeloga svijeta, a posebno bolesnici koji traže zagovor Marije, Majke Sina Božjega. Ona je moćna naša zagovornica, njoj su se utjecali u zaštitu i molili njezinu pomoć mnogi bolesnici i patnici tijekom povijesti i zbog njezina uslišanja naš ju je narod nazvao „ljekarnicom nebeskom“, a u Litanijama lauretanskim zazivamo ju kao „zdravlje bolesnih“, „utjehom nevoljnih“ i „pomoćnicom kršćana““ kazao je biskup Vlado.

Ljepoti misnog slavlja doprinijeli su članovi katedralnog zbora mladih „Križ ljubavi“ predvođeni Dolores Šimunović. AS

Pin It on Pinterest