22. tra 2011.

Misu večere Gospodnje, spomen ustanovljenja euharistije, na Veliki četvrtak 21. travnja u sisačkoj katedrali predvodio je sisački biskup mons. Vlado Košić. U koncelebraciji su bili mr. Antun Sente, katedralni župnik, vlč. Mato Malekinušić, katedralni vikar, preč. Alojzije Petranović, katedralni ispovjednik.

U prigodnoj homiliji župnik Sente, osvrćući se na čin pranja nogu istaknuo je kako je Isus time pokazao svoju poniznost. On Bog prao je noge svojim učenicima te ih jasno upozorio: „Razumijete li što sam vam učinio? .. Ako dakle ja – Gospodin i Učitelj – vama oprah noge, treba da i vi jedni drugima perete noge.“ (Iv 13,13-14). Na taj način Isus je konkretnim činom pokazao svoju poniznost koja svoj vrhunac ima u Kristovoj smrti na križu. Poput Krista koji je Bog i mi bismo još više ljudi, tek stvorenja trebali biti ponizni. Dostignuća današnjeg vremena daju zamaha ljudskoj oholosti, te se sinovi svijeta ponašaju kao da Boga nema. Dostatni su sami sebi, takvi ljudi vrlo brzo dožive razočarenje jer ipak sve su to neznatne stvari u odnosu na Božje stvarateljsko djelo, još više u odnosu na ljubav koju nam Bog dariva a pokazuje je smrću svoga Sisna na križu. Svjesni te silne Božje ljubavi lakše razumijemo i nosimo brojne poteškoće koje život stavlja pred nas. Stoga je potrebno više se nadahnjivati na otajstvu Kristove muke te poput Isusa u poniznosti prihvaćati volju nebeskog Oca poručio je katedralni župnik Sente u svojoj homiliji.

Nakon propovijedi, biskup Košić, oprao je noge dvanaestorici odabranih muškaraca među kojima su bili bogoslovi i svećenici Sisačke biskupije, te zauzeti vjernici laici. Po završetku pričesti, posvećene hostije u procesiji su prenesene u svetohranište na pokrajnjem oltaru Svetog Josip. Biskup Košić s koncelebrantima, te okupljeni vjernici zadržali su se u tišini u molitvi i klanjanju pred Presvetim, a potom su se u tišini razišli.

Misno slavlje pjevanjem je uveličao Katedralni zbor uz pod ravnanjem Jelene Blašković .AS

Foto: Stjepan Vego

Pin It on Pinterest