25. ožu 2016.

Misu večere Gospodnje, spomen ustanovljenja Euharistije, na Veliki četvrtak 24. ožujka u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku predvodio je sisački biskup Vlado Košić u koncelebraciji s kancelarom mons. Markom Cvitkušićem, katedralnim župnikom preč. Markom Karačom i vikarom katedralne župe vlč. Marijom Šagoljom, a služio je đakon Robert Jakica.

U homiliji preč. Karača je rekao kako u liturgiji Crkve simboli imaju veliku ulogu, ali rijetko kada tako snažno kao na Veliki četvrtak. „To vrijedi za misu posvete ulja koju je danas prije podne ovdje u katedrali slavio naš sisački biskup Vlado sa svojim svećenicima. Na toj misi biskup je blagoslovio ulje za sakramente, a mi svećenici obnovili smo svoja svećenička obećanja. Učinili smo to jer je upravo na današnji dan Isus ustanovio svećenički red. Simboli ili znakovi u još većoj mjeri su prisutni i u ovoj Misi večere Gospodnje. U njoj se obnavlja Isusova oproštajna večera s učenicima na kojoj je On svoj dragovoljni odlazak u smrt protumačio kao žrtvu vlastitog života za spasenje ljudi. Darove kruha i vina učinio je znakovima svoje prisutnosti u euharistijskoj žrtvi koja će se obnavljati njemu na spomen“.

Govoreći o pročitanom Evanđelju po Ivanu koji opisuje Isusovu posljednju večeru preč. Karača je istaknuo kako je evanđelista poseban naglasak stavio na čin pranja nogu. „Kao osobito važan događaj Ivan opisuje kako je Isus prao noge svojim učenicima. Pranje nogu je vrlo rječita gesta. Govori o poniznosti i poštovanju onoga koji pere noge prema onome kome pere noge. S druge strane, ova gesta zahtjeva poniznost i otvorenost onoga koji dopušta da mu se noge operu. U tome, dakle, izuzetno važnom trenutku neposredno prije svoje muke i smrti Isus izvršava taj čin služenja. Čini učenicima ono što je sluga činio gospodaru i njegovim gostima. Pranje nogu, čin služenja, naznaka je Isusove žrtve kojom cijelog sebe, po Očevoj volji, predaje za spas svih ljudi“, zaključio je preč. Karača.

Nakon propovijedi, a prema drevnoj tradiciji liturgije svetog Trodnevlja, biskup Košić oprao je noge dvanaestorici muškaraca, svećenicima, bogoslovima i laicima.

Po završetku pričesti, posvećene hostije su prenesene u svetohranište na pokrajnjem oltaru Svetog Josipa nakon čega se biskup s koncelebrantima te okupljenim vjernicima zadržao u tišini i molitvi.

Pin It on Pinterest