24. ožu 2016.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je misu posvete ulja, na Veliki četvrtak 24. ožujka u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku tijekom koje je posvetio ulja za sakramente krštenja, potvrde, bolesničkog pomazanja i sv. reda. U koncelebraciji bilo je šezdesetak svećenika, a svečanost su uveličali i bogoslovi i sjemeništarci Biskupije.

U homiliji biskup je čestitao okupljenim svećenicima i đakonima njihov dan ustanovljenja svetog reda i Euharistije te im zahvalio za sve što čine u Crkvi Božjoj, u Sisačkoj biskupiji. „Doista vam od sveg srca zahvaljujem, kao svojim suradnicima, bez kojih biskup ne bi mogao ništa učiniti jer mi smo svi jedan prezbiterij ove Crkve, Crkve sisačke, Crkve katoličke. Ja doista veoma cijenim i poštujem svakoga od vas i želim vam svakome posebno danas stisnuti ruku i reći riječ hvale i potpore jer veliko je vaše djelo koje činite u nesebičnom zalaganju za dobro naših vjernika, vršeći savjesno svoju svećeničku službu. Naša svećenička služba nije lagana, mi to najbolje znamo, kolike su to obveze, koliko ljudi koje susrećemo i koji nam se obraćaju svojim molbama i zahtjevima, kolika je odgovornost za njih u našim dušama, i naše molitve za sve naše vjernike koji su nam povjereni… Kada svećenik živi za svoje vjernike, tada i oni osjećaju i znaju da imaju dobroga pastira, onoga koji se brine za njihovo dobro, prije svega dobro njihove duše ali i tijela, za dobro cjelovitog čovjeka jer čovjek je jedno nedjeljivo biće duha i tijela u kojem međutim duh treba imati prvenstvo“, ustvrdio je biskup.

Biskupova homilija

U nastavku biskup je podsjetio na Godinu milosrđa i učenje pape Franje iz bule „Misericordiae vultus“, a koje se tiču svih u Crkvi, ali prvenstveno svećenika, te njegove riječi iz knjige „Božje je ime milosrđe“.  „Posebno je ove korizme, ali i tijekom cijele Godine Božjeg milosrđa, naglasak na slavlju sakramenta pomirenja koji na najizvrsniji način očituje Božje milosrđe kojemu smo mi svećenici posrednici… U svakom slučaju naša svećenička služba treba iskazivati milosrđe, i to je posebno na djelu upravo u sakramentu svete ispovijedi. Zato bih želio vama, dragi svećenici naše Biskupije, zahvaliti na toj službi. Ovih ste dana osobito bili na raspolaganje našim vjernicima, i vjernici to znaju cijeniti. U sakramentu pomirenja doista se pokornici susreću s Kristom koji je milosrdan i oprašta naše grijehe. To je njegovo djelo, nismo mi tu u središtu nego on i zato trebamo njega slijediti u opraštanju i milosrđu. Hvala vam na toj službi, na žrtvi koju ste spremni za dobro vjernika prinijeti, a ona često nije mala. Radi se i o više sati ispovijedanja, i to ne samo u vlastitoj župi nego i u susjednim župama, a kao što sam zamolio na početku ove Godine Božjeg milosrđa, hvala vam i na raspolaganju vjernicima za svetu ispovijed svaki dan prije svete mise“.

U nastavku biskup je istaknuo kako sakrament pomirenja znači sakrament obraćenja i započinjanja novog života. „Bog nas ne odbacuje zbog naših grijeha, nego on grijehe oprašta i daje nam novu priliku, uvijek nas iznova čeka i pridiže, daje nam neprestano šansu, i kada mi sami mislimo da je sve izgubljeno. Zato je takva bezgranična Božja ljubav uvijek potrebna nama ljudima, mi upravo od nje i živimo jer se uvijek možemo ponovno i ponovno pridizati i početi iz početka“, zaključio je biskup nakon čega su okupljeni prezbiteri obnovili svoja svećenička obećanja.

Pin It on Pinterest