3. tra 2015.

Misu večere Gospodnje, spomen ustanovljenja Euharistije, na Veliki četvrtak 2. travnja u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku predvodio je sisački biskup Vlado Košić u koncelebraciji s kancelarom mons. Markom Cvitkušićem, katedralnim župnikom preč. Markom Karačom i župnikom u miru preč. Alojzijem Petranovićem, a služio je đakon Vjekoslav Uvalić.

U prigodnoj propovijedi kancelar Cvitkušić istaknuo je kako je Isus na svojoj oproštajnoj večeri svojim učenicima i svima onima koji će ga slijediti dao novu zapovijed da jedni druge ljube a kao znak svoje trajne povezanosti s njima ostavio im je sama sebe u sakramentu svete Euharistije. Pranjem nogu na Posljednjoj večeri Isus je dao svojim učenicima i sljedbenicima primjer kako jedni druge trebaju ljubiti te da im ne smije biti ništa teško činiti dobro jedni za druge. U svetoj Euharistiji Isus želi biti trajno nazočan u svojoj zajednici i jačati njezine članove u njihovom svakodnevnom življenju. Da bi se sakrament ljubavi mogao trajno očitovati Isus je na oproštajnoj večeri ustanovio i Svećenički red. Preko zaređenih predstojnika ostvaruje se svakodnevno u vjerničkoj zajednici sakrament ljubavi. Na kraju svoje propovijed mons. Cvitkušić je naglasio da svakog Isusovog prijatelja i učenika u njegovom životu trebaju podsjećati Isusove riječi: „Primjer sam Vam dao da i vi činite kao što sam ja vama učinio“.

Nakon propovijedi, a prema drevnoj tradiciji liturgije svetog Trodnevlja, biskup Košić oprao je noge dvanaestorici muškaraca, svećenicima, bogoslovima i laicima.

Po završetku pričesti, posvećene hostije su prenesene u svetohranište na pokrajnjem oltaru Svetog Josipa nakon čega se biskup s koncelebrantima te okupljenim vjernicima zadržao u tišini i molitvi.Pin It on Pinterest