2. tra 2015.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je misu posvete ulja, na Veliki četvrtak 2. travnja u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku tijekom koje je posvetio ulja za sakramente krštenja, potvrde, bolesničkog pomazanja i sv. reda. U koncelebraciji bilo je šezdesetak svećenika, a svečanost su uveličali i bogoslovi i sjemeništarci Biskupije.

U homiliji čestitavši okupljenima njihov dan ustanovljenja svetoga reda i Euharistije biskup je istaknuo kako je Isus dugo pripremao svoje apostole da preuzmu poslanje koje im je namijenio.

„U večerašnjoj Euharistiji obilježit ćemo Isusovu gestu pranja nogu svojim učenicima kojom je svima nama poručio da trebamo biti poput njega sluge jedni drugima. Kad je slao svoje učenike po dva u svaki grad i selo, dao im je zadaću: ‘Idite i propovijedajte: Približilo vam se Kraljevstvo nebesko! Mrtve oživljujte, bolesne liječite, besplatno primiste, besplatno dajte!’ A na kraju, poslije uskrsnuća, na dan uzašašća Isus šalje svoje apostole riječima: ‘Idite po svem svijetu i propovijedajte Evanđelje svakom stvorenju učeći ih sve što sam vam zapovjedio krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.’ Kad razmislimo bolje i shvatimo da je poslanje koje smo i mi primili svetim ređenjem božansko poslanje, da sam Bog stoji iza tog poslanja, da nas šalje u svoj ‘posao’ sam Gospodin Isus, osjetimo se nedostojni i nesposobni, nedorasli takvom zadatku. No, on nas tješi kada kaže: ‘Niste vi izabrali mene, nego sam ja izabrao vas i poslao sam vas da rod donosite.’ Kao što je i Petru, poslije ribarenja u kojem je na njegovu riječ ulovio puno riba, i nakon što ga je Petar htio odbiti da ne odgovori na njegov poziv, rekao: ‘Ne boj se, odsada ćeš ljude loviti“, rekao je biskup te podsjetivši kako je na razini opće Crkve u tijeku Godina posvećenog života, pozvao na molitvu za bogoslove, kandidate i kandidatice i najavio da će 27. lipnja u sisačkoj katedrali uz dijecezanskog kandidata za svećenike biti zaređena i trojica redovnika.

Biskupova homilija

U nastavku biskup je progovorio o skorom proglašenju Svete godine milosrđa i Godini braka i obitelji u Sisačkoj biskupiji. Istaknuvši kako osjeća da se na razini biskupije može još više napraviti za brak i obitelj biskup je najavio kako će ove godine osnovati zakladu koja će pomagati obiteljima s brojnom djecom, a koja će nositi ime po sluzi Božjem kardinalu Franji Kuhariću.

Govoreći o služenju biskup je upozorio kako svećeničko zvanje nije povlastica u smislu da treba uživati posebne beneficije, nagrade, priznanja i ugled među ljudima. „Naše je zvanje doslovno služenje, i sve više se vidi da bez toga nismo autentični. Moramo sve učiniti da pomognemo osobito našoj braći i sestrama koji su u potrebi. A koliko je danas ljudi, i to baš u našoj Biskupiji, koji su nezaposleni, koji ne mogu školovati djecu, koji nemaju ni osnovno za život! Oni moraju biti naša prva briga! Zato bih vas sve molio, dapače zapovjedio bih: potrebno je da u svakoj župi bude osnovan župni Caritas, i da u svakoj župi sami župljani brinu o najpotrebnijima da bi im barem velike blagdane, kao što su Uskrs i Božić, učinili sretnijima. Pa ako su i ti naši darovi mali i simbolični, oni puno govore onima koji su sami i u bijedi, govore im da nisu sami, da netko misli na njih, da se netko brine za njih, da se netko moli za njih. Nastavimo, draga braćo svećenici i đakoni, svoje poslanje s novim žarom i ljubavlju! Posvećujmo se svim bićem našoj potrebnoj braći i sestrama donoseći im prije svega Evanđelje, ali koje nije samo u riječima nego i u djelima, djelima ljubavi“, zaključio je biskup nakon čega su okupljeni prezbiteri obnovili svoja svećenička obećanja.

Pin It on Pinterest