28. ožu 2013.

Misu večere Gospodnje, spomen ustanovljenja euharistije, na Veliki četvrtak 28. ožujka, u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku predvodio je sisački biskup Vlado Košić u koncelebraciji s kancelarom mons. Markom Cvitkušićem, katedralnim župnikom vlč. Ivicom Mađerom, župnikom u miru preč. Alojzijem Petranovićem, vikarom vlč. Ivanom Faletarom i supsidijarom Mariom Stjepanom Šikićem.

U prigodnoj homiliji mons. Cvitkušić se zapitao kako se Isus ponašao u noći u kojoj su ga njegovi protivnici odlučili izbrisati s lica zemlje, te istaknuo kako je Isus miran i ostaje s ljudima i za ljude, želi trajno ostati povezan s njima jer ih bezgranično ljubi. S riječima „Uzmite i jedite … ovo je tijelo moje“ Isus stavlja svoj život u ljudske ruke, okaljane grijehom. Čini to zato jer želi u ljudima probuditi povjerenje da svoj ovozemaljski hod pripuste njemu, kako bi ga mogli prepoznavati u svima onima koji su obespravljeni, poniženi, zarobljeni grijehom. Zato im daruje sebe, svoje Tijelo koje će ih jačati na tome putu.

Nakon propovijedi, a prema drevnoj tradiciji liturgije svetog Trodnevlja, biskup Košić oprao je noge dvanaestorici muškaraca, bogoslovima i svećenicima Sisačke biskupije. Po završetku pričesti, posvećene hostije su prenesene u svetohranište na pokrajnjem oltaru Svetog Josipa nakon čega se biskup s koncelebrantima te okupljenim vjernicima zadržao u tišini, molitvi i klanjanju pred Presvetim.

 

 

Pin It on Pinterest