28. ožu 2013.

Misu posvete ulja, u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku, predvodio je na Veliki četvrtak 28. ožujka sisački biskup Vlado Košić u koncelebraciji s pedesetak svećenika. Na početku misnog slavlja biskup je okupljenim svećenicima čestitao Dan svećenika, a vjernicima zahvalio na sudjelovanju u tom posebnom slavlju. Biskup Košić posvetio je ulje za sakramente krštenja, potvrde, bolesničkog pomazanja i sv. reda, a okupljeni prezbiteri obnovili su svoja svećenička obećanja.

U homiliji, biskup je upoznao svećenike s dokumentom Svete Stolice koji je izdala Kongregacija za kler na dan odreknuća od papinske službe Benedikta XVI., na Gospu Lurdsku, 11. veljače ove godine, a koji nosi naziv „Direktorij za službu i život prezbitera“ i poručio: „Dobro je, braćo svećenici, promotriti barem neke poruke koje se donose nama na razmatranje, a primjereno je da ih baš danas, kad mi slavimo svoj Svećenički dan, budući da je na današnji dan Gospodin naš Isus Krist ustanovio svećeništvo vezavši ga uz Euharistiju.“

Homilija u cijelosti

Biskup istaknuo i kako dokument spominje važno pismo pape bl. Ivana Pavla II. „Pastores dabo vobis“ iz 1992. godine, na koji se naslonio prvi Direktorij za službu i život prezbitera iz 1994., te kako je u međuvremenu proslavljena Svećenička godina 2009./2010., na 150. godišnjicu smrti sv. Ivana Marije Vianeya, zaštitnika župnika. „U svjetlu plodova te Godine, a u Godini vjere, koja ima prvenstveni cilj usmjeriti naša svećenička nastojanja i nastojanja čitave Crkve ‘novoj evangelizaciji‘ papa Benedikt XVI. naložio je da se izradio ovaj Direktorij“, dodao je biskup i u nastavku se osvrnuo na tri poglavlja Direktorija koja govore o Identitetu prezbitera, duhovnosti svećenika i trajnoj izgradnji.

Na kraju biskup se spomenuo pape Franje, rimskog Prvosvećenika, koji je nedavno stupio na tu, po odgovornosti prvu službu u Crkvi. „Njegova je blagost i poniznost osvojila svijet. Molimo mu od Gospodina hrabrost da mogne voditi Božji narod i svima nama, dionicima Kristove svećeničke ministerijalne službe, bude pravi vođa na putu služenja, pastoralnom angažmanu i duhovnom životu“, rekao je i pozvao sve okupljene vjernike, sestre redovnice, vjeroučitelje i članove katedralnog zbora da mole za svoje svećenike. „Vi kao vjernici bez nas ne možete, ali ni mi, svećenici, nismo ništa bez vas i vaše potpore. Neka nas sve čuva Presveta Bogorodica i isprosi nam kod svoga Sina ustrajnost i apostolski žar u služenju Njemu i Božjem narodu“, poručio je na kraju biskup.

Pin It on Pinterest