5. tra 2012.

Misu večere Gospodnje, spomen ustanovljenja euharistije, na Veliki četvrtak 5. travnja, u katedrali Uzvišenja Svetog Križa u Sisku predvodio je sisački biskup Vlado Košić u koncelebraciji s katedralnim župnikom mons. Antunom Senteom, katedralnim vikarom Matom Malekinušićem, supsidijarom Mariom Stjepanom Šikićem i župnikom u miru preč. Alojzijem Petranovićem.

U prigodnoj homiliji vlč. Malekinušić osvrćući se na čin pranja nogu ističe kako tim činom poniznosti, inače poslu sluge, Isus pokazuje svoju privrženost čovjeku, te naglašava kako sve što je Isusu činio u svome životu, sva njegova djela, sve njegove riječi idu za time da spasi svakoga od nas. A upravo činom pranja nogu Isus još i više pokazuje koliko je ponizan, koliko ljubi svakog čovjeka i želi ga spasiti. Govoreći i o spomen činu večere Gospodnje i poruci koju na ona donosi vlč. Malekinušić rekao je kako je euharistija koju danas slavimo spomen Isusove muke, trenutak kada se i mi hranimo Isusovim tijelom i krvlju. Ali naglasio je, kako tek kada u nama zaživi onaj drugi dio Evanđelja, Isusova zapovijed bratske ljubavi apostolima, i tek kada mi tako krenemo služiti i ljubiti jedni druge, naše slavlje euharistije s Kristom će biti potpuno.

Nakon propovijedi, a prema drevnoj tradiciji liturgije svetog Trodnevlja, biskup Košić oprao je noge dvanaestorici muškaraca među kojima su bili bogoslovi i svećenici Sisačke biskupije, te zauzeti vjernici laici. Po završetku pričesti, posvećene hostije su prenesene u svetohranište na pokrajnjem oltaru Svetog Josipa nakon čega se biskup s koncelebrantima te okupljenim vjernicima zadržao u tišini, molitvi i klanjanju pred Presvetim.

 

Pin It on Pinterest