5. tra 2012.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je na Veliki četvrtak 5. travnja u Sisačkoj katedrali Misu posvete ulja. Na početku misnog slavlja biskup Košić predstavio je svećenicima desetoricu kanonika novo uspostavljenog Stolnog Kaptola Sv. Križa u Sisku. Za regularne kanonike imenovani su: mons. Marko Cvitkušić, kancelar Sisačke biskupije, vlč. Milan Begić, župnik župe Presvetog Trojstva u Hrvatskoj Dubici,vlč. Stjepan Bradica, župnik župe sv. Antuna Padovanskog u Lasinji, preč. Marko Karača, župnik župe sv. Antuna Padovanskog u Voloderu i dekan Kutinskog dekanata, vlč. Dragutin Papić, župnik župe Majke Božje Snježne u Kutini i vlč. Tugomil Radiček, župnik župe sv. Ivana Kristitelja u Lekeniku.

Za začasne kanonike imenovani su: vlč. Franjo Horvat, umirovljeni župnik župe Pohoda BDM u Topuskom, vlč. Alojzije Petranović, umirovljeni župnik katedralne župe Uzvišenja Sv. Križa u Sisku, mons. Željko Slonjšak, umirovljeni župnik župe sv. Nikole Tavelića u Repušnici i vlč. Vladislav Tomas, umirovljeni župnik župe Krista Kralja na Mirogoju u Zagrebu, a prije dugogodišnji župnik župe Presvetog Trojstva u Hrvatskoj Dubici.

Uz novo imenovane kanonike te brojne svećenike, misnom su slavlju prisustvovali i bogoslovi, te smjemeništarici Sisačke biskupije.

U prigodnoj homiliji obraćajući se braći svećenicima biskup Košić je naglasio kako je današnji dan prigoda da se spomenu svojeg svećeničkog, odnosno biskupskog, prezbiterskog i đakonskog ređenja. Istaknuo je i da u tom činu crkve Krist im je udijelio svoju sakramentalnu milost i utisnuo im svoj biljeg da u ime Krista služe njegovu narodu kao oni koji upravo njega uprisutnjuju u zajednici njegovih učenika. „ Taj dar nije dan radi nas, nego radi naroda kojemu smo poslani. Sv. Augustin je rekao: „Vobis episcopus, vobiscum christianus – vama sam biskup, s vama sam kršćanin“. Tako bismo i mi mogli reći našoj braći i sestrama: „vama smo pastiri, a s vama smo braća i sestre u vjeri“. Naše poslanje nije samo u obdarenosti službom koju nosimo bez naših zasluga i koja je dakle, „ex opera operandi – po samom izvršavanju“ donositeljica spasenja našoj braći i sestrama vjernicima, nego naša služba i nas obvezuje da budemo nositelji tog Kristovog dara koji u nama djeluje i „ex opera operantis“, tj. po nama samima dok i kako ju vršimo, što znači da ova služba i nas posvećuje i od nas traži da ju izvršavamo što dostojnije i da budemo svećenici svim svojim bićem, i u „radno“ i u „odmorno“ vrijeme, i po danu i po noći, i kad smo u uredu i kad smo u svojoj sobi, dakle, uvijek“ , rekao je biskup.

Na kraju svoje propovijedi biskup se osvrnuo i na mlade, te nadolazeći Susret hrvatske katoličke mlade u Sisku i Sisačkoj biskupiji.  „Pitamo se: kako da mladima navijestimo Kristovu radosnu vijest, Evanđelje? Ta nisu li upravo oni danas često najveći „siromasi“?

Oni koji često ne vide smisao svojih studija, svoga čestitog zalaganja za vrijednosti koje im se obezvrjeđuju, svoga života naprosto? Nisu li mladi koji su razoreni ovisnostima, posebno drogama i alkoholom, a danas i raznim vrstama kockanja, upravo najveći siromasi koji prema nama pružaju ruke i gledaju na nas s nadom da im pokažemo izlaz iz tih zala, pravi put i sreću u životu? Pozvani smo s Kristom onima koji su zasužnjeni i potlačeni pokazati slobodu, dapače pustiti ih na slobodu“, istaknuo je na kraju biskup.

Instalacija prvih kanonika Sisačke biskupije, regularnih i začasnih,  biti će na blagdan Uzvišenja Svetog Križa, 14. rujna 2012. godine u Sisačkoj katedrali.

Homilija u cijelosti

 

Pin It on Pinterest