17. tra 2019.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u srijedu, 17. travnja u Kaznionici u Glini misno slavlje za djelatnike i zatvorenike. U koncelebraciji su bili domaći župnik iz Gline vlč. Ivica Mađer i župnik iz Viduševca vlč. Marijan Štingl, kojem je povjereno dušobrižništvo nad zatvorenicima, a misi je prisustvovao i upravitelj Kaznionice Željko Šešerin.

U homiliji biskup je okupljenima poručio kako im je došao čestitati Uskrs i podijeliti s njima uskrsnu nadu koja je u svima onima koji vjeruju. „U Božjoj Riječi smo čuli kako nam neprestano pred oči zajedno dolaze, baš kao i u ovom Velikom tjednu, Isusova smrt i njegovo uskrsnuće. Kao kršćani moramo znati da jedno ne može bez drugoga. Kada ne bi bilo Velikoga petka, ne bi bilo ni Uskrsa, odnosno da Isus nije umro ne bi ni uskrsnuo, a da nema Uskrsa sam Veliki petak, njegova muka i smrt, ne bi imala smisla i bila bi previše okrutna, stravična i bez pravoga tumačenja i razumijevanja. Čuli smo zato, kako kaže sv. Petar u Djelima apostolskim, da su Židovi znali što se sve događalo s Isusom, kako je bio predan, razapet i pogubljen, ali Bog ga je uskrsnuo i oslobodio grozote smrti jer nije bilo moguće da ona njime vlada. Sin Božji bio je doista u grobu, bio je doista ubijen. Položen je u grob gdje je proveo dvije noći te treći dan u zoru nedjelje uskrsnuo. To je toliko paradoksalno, da je razumljivo jedino u vjeri, naime da su te dvije suprotnosti spojive i nerazdvojne, smrt i uskrsnuće“, ustvrdio je biskup.

Biskup je rekao i kako je blagdan Uskrsa najveća kršćanska svetkovina. „On nam doziva u pamet ne samo ono što je Isus doživio, nego i nama govori da prolazeći kroz svoje križeve, trpljenje i vlastitu smrt dolazimo do života. Mi Uskrs ne slavimo samo kao neku Isusovu stvar i činjenicu iz njegove biografije, već činjenicu vlastitog uskrsnuća. Uskrs se nas tiče jer uskrsnuće treba zahvatiti svakoga od nas“,  zaključio je biskup.

Na kraju je biskupu na dolasku zahvalio vlč. Štingl te poručio okupljenima da Uskrs daje svim kršćanima novu priliku i novu šansu.

Pin It on Pinterest