6. kol 2012.

Povodom 5. kolovoza, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja Svetu misu za poginule i nestale branitelje predvodio je mons. Vlado Košić, sisački biskup uz koncelebraciju preč. Tugomila Radičeka, župnika u Lekeniku u kapeli Svetog Duha na mjesnom groblju Poljane Lekeničke. Izaslanstvo općine Lekenik predvođeno načelnikom općine g. Marijanom Crnkocijem položilo je tom prigodom vijenac i zapalilo svijeće na spomen obilježju poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na području općine Lekenik.

U prigodnoj homiliji biskup Košić je istaknuo kako se rado odazvao pozivu slaviti misu zahvalnicu za Dan pobjede u Domovinskom ratu, te svim prisutnim čestitao ovaj veliki dan za našu Domovinu istaknuvši kako ovim danom slavimo pobjedu, ali i zahvalnost “Naša je danas uistinu velika dužnost reći hvala i Bogu i ljudima koji su se borili za slobodu Hrvatske“, kazao je biskup na početku svoje homilije.

„Bog gleda na siromahe i neće im uskratiti svoje vodstvo i svoju naklonost. Ako su hranitelji lažima organizirani i aktivni, toliko je još puno više djelatan Bog koji svoj narod hrani Kruhom živim, prosvjetljuje istinom i iskorjenjuje nepravdu i tamu iz ljudskih srdaca. On neka nam blagoslovi Domovinu, za koju mu danas ovom svetom Misom zahvaljujemo! On neka čuva naše branitelje da budu neprestana opomena svim „poganima“ što je prava istina našeg pravednog obrambenog Domovinskog rata! On neka svima nama nadahne misli istine,  pravednosti i hrabrosti u borbi za sve što je dobro i plemenito, neka nas vodi u požrtvovnosti da se ne uplašimo i ne odustanemo od napora da učinimo sve kako bi našim bližnjima bilo bolje, da djeca naša i mladi žive u miru, da bude više radosti i optimizma, da u našim dušama vlada samo ono što je čestito i sveto! Ali zato se valja boriti. Jer nitko nije pobijedio – rekao je već sv. Augustin – a da se nije borio.“ kazao je biskup Košić.

„Dajmo danas sveti zavjet kako nećemo nikada izdati ni Gospodina našega Isusa Krista, koji je jedina naša prava hrana, Kruh živi koji nas hrani i uzdržava u dobru te vodi prema cilju našega životnoga puta; nadalje, da nećemo izdati niti naše Domovine, našu pravednu i istinitu borbu za mir i dobro, naše branitelja i našu slobodu!

Pokojni ratni ministar rekao je jednom u Domovinskom ratu da mi taj rat moramo dobiti – inače nas neće biti. I pobijedili smo. A danas? Gdje je taj ponos i taj sjaj u našim očima, gdje je zahvalnost Bogu i radost zbog zadobivene slobode i mira? Također gdje je ta svijest da je to Božji dar, dar za koji trebamo biti trajno Bogu zahvalni!

Sigurno, danas 17. godina poslije oslobođenja, postoji u mnogim dušama razočaranje nad ljudima i stanjem u našoj Domovini. Ali mi vjernici ne smijemo odustati od pravedne borbe, ne smijemo se umoriti da ne nastavimo istu tu borbu koju su vodili naši branitelji, dakako na drukčiji način, za slobodu naše Domovine, za njezin napredak i budućnost, za šansu mladima i za život bez laži i bezakonja, krađa, korupcije, pokvarenosti i nasilja, bez nepravdi i svakog zla koje i dalje vreba, ali koje se mora i može pobijediti – jer pobjeda je Božja! Samo Bog na kraju pobjeđuje, stoga je mudro biti u njegovu taboru, njega uzeti za saveznika, jer to znači – biti siguran u konačnu pobjedu.“ istaknuo je Sisački biskup.

Homilija u cijelosti

Pin It on Pinterest