7. kol 2012.

Posljednjih deset godina u Domu sv. Martina na Malom Lošinju održava se duhovna formacija mladih pod nazivom animatorsko ljeto. Svakoga tjedna, tijekom cijeloga ljeta, na Lošinju se izmjenjuju grupe koje dolaze iz Zagrebačke nadbiskupije, te Bjelovarske i Sisačke biskupije. U periodu od 30. srpnja do 6. kolovoza na Malom Lošinju boravili su i naši mladi.

Program u kojem su sudjelovali neprimjetno ih je i nenametljivo povukao u svojevrsnu izolaciju od svakodnevnice, njezinih obveza i njezine rutine. Dva puta dnevno mladi su sudjelovali na katehezama koje su se održavale u sjenicama, a teme koje su obrađivali bile su vezane uz pitanja slobode, odgovornosti i savjesti. Rad u sjenicama bio je nadopunjen zanimljivim i duhovitim igrama kojima je uloga bila zorno ilustrirati ono o čemu se taj dan u radionicama govorilo.

Svaki dan mladi su slavili svetu misu, a osobit dojam na njih je ostavila  misa koju su slavili na otvorenom, a predvodio ju je kardinal Josip Bozanić. Također, mnogi mladi su se na Lošinju prvi puta susreli i s povlačenjem u tišinu i osluškivanjem Boga koji u takvim trenutcima progovara kroz sve ono što se u buci i žurbi ne čuje i ne osjeti: kroz lahor, šum mora ili kroz jednostavnu prisutnost drugog čovjeka čija nijema blizina ulijeva povjerenje i pruža sigurnost.

Uz mlade i za mlade na Lošinju su bili vlč. Branko Koretić, povjerenik za pastoral mladih Sisačke biskupije, mons. Antun Sente ml. te animatori Anita Cota, Marko Lokner i Nikolina Mesić.

Mladi Sisačke biskupije, predvođeni svojim povjerenikom, još jednom su pokazali da poznaju i prepoznaju snagu vjere, zajedništva i ljubavi; preobraženi, ostavili su lošinjske sjenice i vratili se svojim domovima s namjerom da plodove animatorskog ljeta ne zadrže za sebe, već da ih podjele u svojim obiteljima, među svojim prijateljima i u svojim župama.

N.M.

Pin It on Pinterest