17. kol 2016.

Sveta misa na blagdan sv. Roka služena je na, nedavno sagrađenim, temeljima kapele na istoimenom petrinjskom groblju. Misno slavlje predvodio je župnik Josip Samaržija. Propovijedao je đakon Vjekoslav Uvalić. Govoreći o životu sv. Roka rekao je kako život tog sveca primjer. Bio je iz bogate obitelji, no nakon smrti roditelja je rasprodao je imanje i pomagao bližnjem. Uvalić je pozvao vjernike na zahvalnost što se sada obnavlja kapela koja nosi ime ovog sveca: 

“Zahvaljujemo dragom Bogu i ljudima koji su se dali, žrtvovali, koji su se ponudili, koji pomažu i čine sve dobro da se Gospodnji hram ponovno stavi na noge, da ponovo ima svoju ulogu, a to je, slaveći ime Gospodnje, a nama djeci Njegovoj da bude na spasenje.” 

Ranije tog dana temelje i gradilište kapele obišao je gradonačelnik Darinko Dumbović u pratnji župnika Josipa Samaržije. Kapela Sv. Roka je srušena 1992.godine tijekom Domovinskog rata. Obnavlja se zato jer puno znači Petrinjcima čiji su članovi obitelji ovdje pokopani: “Ovo je najstarije petrinjsko groblje i mnogi ljudi su emotivno vezani na njega, i da se obnovi memorija, sjećanje i kao jedan spomenik kulture, a i ta kapelica će se iskoristiti za dostojanstveniji pokop onih koji pripadaju ovom groblju.”

 

 

Pin It on Pinterest