6. ruj 2021.

Treću godinu zaredom na zidinama nekadašnjeg pavlinskog samostana na Petrovoj gori u nedjelju 5. rujna slavljena je misa.

Planinarenje na Petrovu goru i misu na mjestu nekadašnjeg samostana organizirali su Planinarsko društvo „Petrovac 512“ iz Vojnića, Policijska kapelanija sv. Kvirina Sisačkog Policijske uprave sisačko-moslavačke i Župa svetog Antuna Padovanskog – Vojnić sa župnikom fra Ivom Bošnjakom i župnikom u Gvozdu fra Markom Hrgotom.

Misu je predslavio policijski kapelan PU dubrovačko-neretvanske fra Ivan Kramar.

Na temelju naviještenog Evanđelja (Mt 5,13 – 16) fra Ivan je, među ostalim, istaknuo da kršćanin svojim djelima i cijelim svojim životom mora biti vidljiv kao grad na uzvišenome mjestu, uočljiv ili više nije kršćanin. I u svojoj kući, među svojima, valja mu biti na vidljivu mjestu, svojim ponašanjem mora biti prepoznatljiv svojim ukućanima, a ne ponavljati ono što drugi rade ili slijepo izvršavati ono što od njega drugi traže. Sol i svjetlo, iako tako maleni količinski, kvalitativno su vrlo moćni. I samo jedan Isusov potpuni učenik čini više od stotine polovičnih. I malo soli čini stvari drukčijima, i malo svjetlo ogromnu tamu čini prohodnom. Sol je Božja mudrost u svijetu, sol je sud Božje riječi svijetu, a svjetlo je Božja milost svijetu. Kršćanin je poput soli – čovjek proročke Božje opomene ljudima da se međuljudski odnosi ne sunovrate u bljutavost i laž; kršćanin je poput svjetla – čovjek koji pokazuje Isusov put u mrklinama, svjedok je Božje utjehe i topline i onda kada izgleda da sve propada, poručio je propovjednik.

Na kraju slavlja okupljenima se obratio akademik i književnik Luko Paljetak pročitavši svoju pjesmu Prolegomena za staru ljubav.

„Mogli smo našim tijelom čuvati cvijet od leda

i biti divno uho koje od sreće cvati

dok usred polja sluša arije plavih vlati

i mogle su nam žene rađati divna čeda

da igraju se tiho uz vodu i da grnce

od dobre zemlje prave i da se sretna smiju

mogli smo svakoj grani dobrote malo dati

da pjevaju da jedu od tijela i da piju

od poljubaca sunca da osjetimo trnce

zašto smo puni zloće i zvijezde htjeli klati“, ulomak je pjesme akademika Paljetka.

 

Među brojnim hodočasnicima bio je i dr. Orih Rabi iz Jordana.

Na koncu je župnik fra Ivo Bošnjak zahvalio svim organizatorima i hodočasnicima koji su sudjelovali u slavlju.

Podsjećamo, nakon 471 godine prvu misu na ostacima samostana 2019. predslavio je umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan, a 2020. misu je predslavio sisački biskup Vlado Košić.

Pin It on Pinterest