21. kol 2010.

U nedjelju 22.kolovoza u župnoj crkvi sv. Marije Magdalene u Sunji održano je svečano misno slavlje u čast pripadnika 2.gardijske brigade „Gromovi“ koji su poginuli na sunjskom ratištu tijekom Domovinskog rata. Svetoj Misi su uz članove obitelji poginulih prisustvovali i njihovi suborci, te brojni župljani sunjske župe.

Vlč. Božo Pinjuh na početku misnog slavlja pozvao je sve na sabranu molitvu bez gorčine, prožetu mirom, zahvalnošću, traganjem za istinom i dubokim poštovanjem. To je bila i nit vodilja cjelokupne župnikove homilije u kojoj je istaknuo da mi vrlo često s Bogom igramo igru nalik onom dječjem kidanju latica, samo kao da je ovdje Isusu upućeno pitanje: „Poznajem te?! – Ne poznajem te?!“ No, svatko dođe do trenutka kada mu je stati pred lice Božje i donijeti sva svoja zatajenja i nijekanja da smo Njegovi, prema kojima će tada Gospodin prosuditi jesmo li mu znani ili ne.

 

 Oni koji su ovoj napaćenoj zemlji donijeli radost dugo sanjane slobode ovu igru nisu igrali. Za dobro svih darovali su život, a poznato je: „veće ljubavi nitko nema od ove, da tko život svoj položi za svoje prijatelje.“ (Iv 15, 13) Danas smo svjedoci da se njihov neprocjenjivi dar omalovažava, pa čak i negira. Stoga je župnik Pinjuh misno slavlje završio obraćanjem najbližima poginulih branitelja, ponavljajući posljednju ovonedjeljnu rečenicu iz Evanđelja: „Evo, ima posljednjih koji će biti prvi, ima i prvih koji će biti posljednji.“ (Lk 13, 30) sa čvrstim uvjerenjem da iako mediji, političari i dežurni kritičari hrvatske svakodnevice možda zaboravljaju, zlorabe ili stavljaju na posljednje mjesto branitelje i njihov doprinos stvaranju hrvatske države, u Božjim očima, oni koji su darovali život za obranu domovine su sigurno na prvome mjestu, a u konačnici to je jedino istinski važno i istinski utješno.

Pin It on Pinterest