2. svi 2014.

Godišnji susret ministranata iz župa kojima upravljaju svećenici Družbe Srca Isusova – dehonijanci održao se 1. svibnja 2014. u župi sv. Mihaela Arkanđela u Prelošćici, nedaleko Siska. Okupio je on oko osamdeset ministranata Požeške i Sisačke biskupije te Zagrebačke nadbiskupije i svih šest svećenika Družbe koji djeluju u Hrvatskoj.

U prvom dijelu susreta ministranti su se okupili u župnoj crkvi gdje ih je pozdravio župnik domaćin o. Mirko Sadak SCJ. Uslijedila je kateheza o ministrantskom pozivu koju je održao Marijan Vuković, laik i voditelj ministranata župe u zagrebačkoj Trnovčici, a potom euharistijsko slavlje koje je predvodio o. Tomasz Cybula, župnik župe Svih Svetih u Požeškim Sesvetama. Prigodnu homiliju održao je o. Andrzej Wośko SCJ, poglavar Austrijsko-hrvatskog distrikta otaca dehonijanaca u kojoj je jednostavnim riječima nastojao opisati vrline dehonijanskog ministranta prema prvim slovima imena oca utemeljitelja Družbe, Leona Dehona, te dati osnovne značajke po kojima je moguće prepoznati duhovni poziv. Naveo je četiri: ljubav prema molitvi, ljubav i poštovanje prema roditeljima, ljubav prema Crkvi, euharistiji i redovitost u primanju sakramenata te otvorenost razgovarati i pitati svećenika o svom mogućem duhovnom zvanju. “Ako ne bude svećenika neće biti ni ministranata, jer ih neće trebati. Crkve će biti prazne, a to ne želimo”, zaključio je o. Wośko.

U drugom dijelu ministranti su odmjerili snage u nogometnom turniru u kojem je najveću spretnost i dobru spremu pokazala ekipa sisačkih župa Kratečko, Gušće i Prelošćica. Na povratku svojim domovima ministranti gostujućih župa pohodili su sisačku katedralu Uzvišenja Svetog Križa gdje ih je dočekao katedralni župni vikar, vlč. Ivan Faletar. (jv)

Pin It on Pinterest