10. kol 2010.

 Svečano euharistijsko slavlje na blagdan svetog Lovre đakona u petrinjskoj župnoj crkvi posvećenoj tom svecu i mučeniku predvodio je biskup sisački mons. dr. Vlado Košić. Bilo je to prvo Lovrenčevo u novouspostavljenoj Sisačkoj biskupiji. Crkva svetog Lovre ove je godine odisala svečanim tonom jer ju krase novopostavljeni vitraji koje je biskup i blagoslovio na početku mise. U propovijedi, u kojoj je govorio i o važnosti nepristranog tumačenja povijesti, biskup Košić pozvao je vjernike na njegovanje istine, ponosa i zahvalnosti.

 

 

 

Poziv na njegovanje istine, ponosa i zahvalnosti

 Na samom početku propovijedi biskup je istaknuo kako u mnogim obnovljenim crkvama naše biskupije vlada praznina, jer nije bilo moguće vratiti sav inventar, međutim vrijednim nastojanjem župnika i vjernika vraća se sjaj unutrašnjosti našim crkvama. Također je pozvao sve prisutne na osobito njegovanje istine, na njegovanje ponosa i na njegovanje zahvalnosti.

Osvrnuo se biskup u svojoj propovijedi na veliku vjeru mučenika Lovre: “Kada danas slavimo sv. Lovru, tada smo zagledani u tog mladića koji je u 3. st. za vrijeme Valerijanova progonstva u Rimu, kao đakon pape Siksta II., četiri dana nakon papinog mučeništva podnio smrt jer se nije htio odreći vjere u Krista.”

Na koncu homilije, biskup Košić vjernicima je poslao jasnu poruku da se ugledaju na svetog mučenika, đakona Lovru: “Slobodni da sve na zemlji podredimo Bogu pa ako treba i izgubimo, zadobit ćemo vječni život i – opstati i na zemlji. Samo narod koji se u Boga pouzdaje živi i gradi budućnost.”

Cjelovitu propovijed biskupa Košića pogledajte ovdje.

 

Biskup Košić: “Istinoljubivi slave”

Podsjećajući na oslobođenje Petrinje prilikom blagdana Preobraženja Gospodnjega prije petnaest godina, u prigodnoj propovijedi biskup je rekao da mnogi Srbi, ali i Mađari, Talijani, Romi, Česi i drugi domoljubni i istinoljubivi ljudi slave, dok nažalost i neki Hrvati tuguju.

Naglasio je važnost slobode te rekao kako nije istina da je komunizam započeo borbu za slobodu koju je Domovinski rat završio.: „I treba reći da je crvena zvijezda simbol neslobode i najvećega zla koje se dogodilo našemu narodu. Pod tim su znakom ubijani i naši branitelji Petrinje, pod tim je znakom bila srušena na ovom mjestu stara crkva svetog Lovre. Stoga neće biti mira ni napretka našem narodu, ako se to zlo jasno ne osudi i jednom zauvijek odbaci što njegovi pobornici ne žele.“

U procesiji koja je održana prije mise, kao i svake godine, sudjelovali su mnogi vjernici, KUD-ovi, društva i udruge.

Velimir Benić

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest