3. stu 2012.

Blagdan svog zaštitnika sv. Huberta lovci s područja Sisačke biskupije proslavili su svečanim misnim slavljem koje je u katedrali Uzvišenja svetog Križa predvodio biskup Vlado Košić u zajedništvu s kancelarom mons. Markom Cvitkušićem, povjernikom za lovce i ribolovce vlč. Božom Pinjuhom, katedralnim župnikom vlč. Ivicom Mađerom, župnikom iz Osekova vlč. Nedeljkom Piškovićem, župnim vikarom katedralne župe vlč. Ivanom Faletarom i začasnim kanonikom Stolnog Kaptola Svetog Križa preč. Alojzijem Petranovićem.

Misno slavlje započelo je procesijom u kojoj je sudjelovalo pedesetak lovaca obučenih u svoje svečane odore, desetak stjegonoša sa svečanim stjegovima lovačkih društva s područja Biskupije, ministranti i svećenici. Na početku, sve okupljene lovce predvođene Vladom Kiretom, predsjednikom lovačkog saveza Sisačko-moslavačke županije, pozdravio je povjerenik za pastoral lovaca i ribolovaca vlč. Božo Pinjuh koji se tom prigodom još jednom zahvalio lovcima za doprinos prilikom organizacije SHKM kada su kako je rekao opet pokazali snagu i zajedništvo.

Pismo povjernika lovačkim društvima i udrugama

U prigodnoj homiliji obraćajući se brojnim okupljenima biskup Košić je rekao kako danas želimo zahvaliti Bogu za to što smo i mi, kao što je rekao sv. Pavao „zahvaćeni od Krista“ (Fil 3,12) ili kako je rekao prorok Jeremija: „zaveo si me, Gospodine, i dadoh se zavesti, nadjačao si me i svladao me“ (Jer 20,7).„Tako se u Bibliji sam Gospodin pokazuje kao lovac, kao onaj koji je nas uhvatio, zahvatio, svladao naš otpor oholosti i učinio nas svojom djecom i učenicima Kristovim. Sveti Hubert, čiji blagdan slavimo, upravo nam to i svjedoči. Njega je Gospodin, nakon što je izgubio suprugu, čudesno zahvatio, te se obratio od svog načina života i posve se Bogu posvetio. Je li to i naša zadaća? Sigurno, koliko god čovjek lutao, išao krivim putovima i udaljavao se od Boga, Bog ga ne odbacuje, uvijek ga čeka i nalazi. Kao lovac na čeki, Bog bdije da nas uhvati, da baci na nas svoju mrežu, kao što Gospodin reče svojim apostolima, da i oni odsada imaju „ljude loviti“ (Lk 5,10)“, istaknuo je biskup te podsjetio kako je ovo Godina vjere, i u tom svetom vremenu mi se trebamo obnoviti u vjeri, a to upravo znači odazvati se na Božju riječ.

Homilija u cijelosti

Biskup je rekao i kako je sveti Hubert bio čovjek koji je znao poslušati Božji glas, a taj je glas promijenio njegov život. Bog i nama želi donijeti promjenu, darovati snagu da s njime i mi idemo novim putem kroz život, putem ljubavi. Danas lovci imaju nove izazove kako mogu pokazati svoju ljubav prema Bogu i bližnjima. Osobit izazov je u tome da pokazuju svoju ljubav prema Bogu i ljudima time da štitite i čuvate Božju prirodu. „Boga se ne voli samo sklopljenih ruku, premda je to najvažniji čovjekov stav, molitva. Boga se ljubi i brinući se za njegova stvorenja. On je stvorio i darovao nam našu lijepu Domovinu, njezina brda i doline, njezine šume i rijeke. I zato smo se i mi, iz ljubavi i zahvalnosti prema njemu, dužni brinuti za tu prirodu jer ako njega volimo, ne možemo njegove darove uništavati. Znak je ljubavi prema darivatelju čuvati primljeni dar i njegovati ga; obrnuto, znak je manjka ljubavi i znak je nehaja za darivatelja, kada se uništava i odbacuje njegov dar. Također briga za okoliš, njegovanje prirode, hranjenje i pomaganje životinja i ptica, riba i svih Božjih stvorenja, znak je i ljubavi prema ljudima, našim bližnjima. Oni, osobito novi naraštaji, imaju pravo da te darove koje smo mi primili naslijede od nas koji danas ovdje živimo“ rekao je na kraju biskup, te se i on zahvalio na uspješnoj suradnji i požrtvovnosti lovaca prilikom organizacije proslave ponovne uspostave Biskupije i Susreta hrvatske katoličke mladeži.

Nakon misnog slavlja koje je animirao zbor katedralne župe Sveta Cecilija pod ravnanjem profesorice Jelene Blašković i orguljašku pratnju Marijane Boček udruženje je nastavljeno u dvorištu Pastoralnog centra katedralne župe.

 

Pin It on Pinterest