1. tra 2011.

11. KUTINSKI PLANINARSKI KRIŽNI PUT

U subotu 2. travnja održan je 11. Kutinski planinarski križni put pod geslom „Ljubav pobjeđuje“ u organizaciji župa Majke Božje Snježne Kutina i Bl. Alojzija Stepnica Kutinska Slatina. Križni put je predvodio i organizacijski vodio župni vikar obiju župa vlč. Darko Rogina. Križni put održava se svake korizme od 2001. godine. Tekstove koji su se čitali na postajama napisali su mladi aktivni u župnim zajednicama Kutine i Kutinske Slatine. Ove godine u cjelodnevnom hodu od 35 km sudjelovalo je 500-tinjak vjernika.

 

Prva postaja bila je ispred župne crkve Majke Božje Snježne u Kutini gdje je sve sudionike svojim blagoslovom ispratio župnik vlč. Dragutin Papić. Nakon toga uputili smo se prema Kutinskoj Slatini gdje nas je dočekao mons. Vlado Košić, biskup sisački s kojim smo zajedno izmolili četvrtu postaju. Potom je biskup predslavio sv. Misu u koncelebraciji s dekanom Kutinskog dekanata vlč. Markom Karačom i ostalim prisutnim svećenicima. U svojoj homiliji biskup se osvrnuo na geslo križnog puta govoreći o Bogu koji je Ljubav koja sve pobjeđuje i ne dopušta kada padnemo da ostanemo ležati. Prije sv. Mise mladima se obratio i povjerenik za pastoral mladih Sisačke biskupije vlč. Branko Koretić pozvavši ih na susret mladih s papom koji će se održati prigodom njegovog posjeta Hrvatskoj u lipnju ove godine.

Posebni gosti ovogodišnjeg KPKP bili su franjevački bogoslovi koji su svojom prisutnošću duhovno obogatili križni put. Jedan od njih fra Mato na jednoj od postaja svjedočio je o svom duhovnom pozivu. Sve prisutne oduševio je svojom jednostavnošću i duhovitošću govoreći o svećeničkom pozivu mladima posve bliskim govorom.

U križnom putu sudjelovali su i svećenici Družbe sinova Bezgrješne; otac Mariano Passerini i Alphonse Mevoh koji već neko vrijeme djeluju na području naše biskupije. Isto tako prvi put nakon što je otišao sa službe u Kutini u križnom putu sudjelovao je i vlč. Darko Banfić njegov osnivač. Križnom putu pridružile su se i sestre Klanjateljice Krvi Kristove koje djeluju u Kutini.

Ove godine osim mladih iz Kutinskog dekanata pridružila nam se i nekolicina mladih iz Siska i Ivanić Grada što nas je iznimno obradovalo. Nadamo se da će se dogodine još više mladih odazvati i odvažiti na ovaj nimalo jednostavan, a opet tako lijep hod i na taj način još dublje pripremiti za najveći kršćanski blagdan Uskrs.

Sonja Repić

Pin It on Pinterest