24. ožu 2012.

Korizmeno vrijeme u tijeku bilo je prilika i za duhovnu obnovu te korizmena promišljanja i susret vjeroučitelja sisačke biskupije. Jučer, s početkom u 17 sati u prostorima Pastoralne dvorane katedralne župe Uzvišenja Svetoga Križa u Sisku, održana je duhovna obnova za sve kojima je polje svakodnevnog poziva vjeronauk u osnovnim i srednjim školama naše biskupije. Obnovu je predvodila s. Nela Veronika Gašpar, prof. dogmatske teologije u Rijeci. Ona svojim radovima, člancima, sudjelovanjem u javnim medijima, časopiosima, katehetskim školama, na teološkim pastoralnim tjednima, vodeći duhovne vježbe i obiteljske škole obogaćuje stručnošću našu Crkvu.

Na samom početku molitveno – meditativnim uvodom vjeroučiteljice osnovne škole „Mato Lovrak“ u Petrinji pozvale su na molitvu i sabranost u trenutcima koji slijede. Svoju pozdravnu riječ svima okupljenima, potom je uputila s. Smilja Čirko, predstojnica Katehetskog ureda Sisačke biskupije. „Od srca pozdravljam voditeljicu današnje duhovne obnove doc. dr. s. Nelu Veroniku Gašpar… i vas drage vjeroučiteljice i dragi vjeroučitelji… Korizma je vrijeme u kojem svaki kršćanin preispituje svoje stavove o odnosu prema misteriju patnje i shvaćanju križa. Hvala vam na svjedočenju na vašim radnim mjestima i nadam se da ćemo ovom duhovnom obnovom otići ojačani i ohrabreni za sve nove izazove koje društvo stavlja pred nas.“ izrekla je na početku.

Potom je uslijedilo predavanje voditeljice duhovne obnove, doc. dr. s. Nele Gašpar, naslovljeno „Kušnja pustinje nove evangelizacije“. Iznimno interesantno, dinamično, i bremenito dubokim promišljanjima o svemu što za svakog vjernika korizma doista jest, odnosno što bi ona trebala biti, potrajalo je otprilike 60-tak minuta. Izrečeno na razumljiv i aktualan način, na razmišljanje je potaknulo sve koji su jučer navečer nazočili ovom susretu.  Ponajviše utemeljeno na tumačenju riječi pape Benedikta XVI. iz njegovih enciklika, Dokumentima II. Vatikanskog Koncila, ali i na mislima drugih katoličkih teologa i sociologa doista je bilo osvježenje i vjetar u leđa našoj korizmenoj pripravi za blagdan Uskrsa. O samome predavanju odnosno njegovim najvažnijim odrednicama biti će još rijeći u našoj rubrici Članci.

Po završetku predavanja uslijedila je prilika za iznošenje razmišljanja i postavljanje pitanja voditeljici obnove, što je pokrenulo zanimljivu raspravu o samo nekima aspektima korizme koju živimo danas.

U 19 sati započelo je sveto euharistijsko slavlje koje je predvodio mons. Zdravko Novak, dekan sisački i ekonom sisačke biskupije, pozdravivši nazočne vjeroučitelje na početku, u ime sisačkog biskupa mons. Vlade Košića i svoje, pri tom naglasivši vrijednost i posebnost poziva koji je danas „…potreban više nego ikada i stavljen na kušnju više nego ikada.“ Liturgijskom slavlje svojim pjevanjem pratili su nazočni vjeroučitelji sisačke biskupije.

Druženje u zajedništvu stola, koje je svojim dolaskom na poseban način uveličao biskup sisački mons Vlado Košić i svojom riječju se obratio sudionicima skupa te im čestitao blagdan Uskrsa, bilo je ujedno i posljednja postaja ovogodišnje korizmene duhovne obnove sa koje okupljeni vjeroučitelji odnose lijepe uspomene te obogaćeni odlaze na svoja radna mjesta i u svoje župne zajednice svjedočiti pobjedu Uskrsnulog Gospodina. (mm)

Pin It on Pinterest