24. ožu 2012.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio, je u nedjelju 25. ožujka u crkvi Svete Marije Kraljice Mira u Sisku, svečano misno slavlje tijekom kojeg je blagoslovio novo postavljeni oltar. Oltar, izrađen od jednog bloka kamena u Klesarskoj radionici Ivana Nestića, a prema projektu akademskog slikara Jeronima Tišljara, u sebi sadrži dva stilizirana i međusobno povezana križa, križa s Kalvarije i hrvatskog križa s pleterom. Pleter istovremeno simbolizira mrežu ribara Petra, a kao simbol kršćanstva u njega su prepletene dvije ribe. U srcu križa crveni je kvadrat hrvatske heraldike i kap krvi kao simbol mučeništva.

Na početku misnog slavlja upravitelj župe vlč. Branko Koretić pozdravio je biskupa Košića, predstavnike svjetovne vlasti, te brojne okupljene vjernike. Vlč. Koretić naglasio je kako je iznimno radostan što nakon nepuna tri mjeseca od blagoslova novog Božjeg hrama blagoslovit će se i oltar – žrtvenik koji je centar svake crkve i na kojem se događa da Bog postaje opipljiv i snaga svima nama na konkretan način.

U prigodnoj homiliji biskup Košić se osvrnuo na značenje novo postavljenog oltara, kao znaka našeg zajedništva s Bogom. „ Mi danas imamo pred sobom kamen težak tri tone, i još mnogo kamena na kojem stojimo. Sve je to važno, sve je to znak našeg zajedništva s Bogom. Ali i znak naše nutrine i zato je to u Novom savezu, crkvi Kristovoj, znak onog dubljeg savezništva. I Židovi su imali žrtvenike slične ovom kamenom žrtveniku i tamo su u hramu prinosili svoje životinje kao žrtve. Mi ne prinosimo nikakve životinje nego sami sebe i sjedinjujemo se s Kristovom žrtvom, koji je ostavio svoju prisutnost u kruhu i vinu. To je ta duhovna snaga Novoga saveza. Taj je Savez sklopio Isus i zato oltar koji ćemo blagosloviti predstavlja znak tog Saveza, te ljubavi i žrtve kojom i mi trebamo živjeti u svojim životima“ , istaknuo je biskup Košić.

Nakon blagoslova oltara biskup Košić krstio je trojke obitelji Ivice i Vlatke Ćosić, male Mateja, Luku i Filipa.

Pin It on Pinterest