14. ruj 2022.

Na blagdan Uzvišenja Svetog Križa, u srijedu 14. rujna  u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Gvozdu slavljena je sv. Misa za početak nove školske godine.

Po prvi puta se tako dogodilo tako da je cijela osnovna škola Gvozd u tome sudjelovala u svojim vjerskim zajednicama. Sva djeca zajedno sa svojim učiteljicama i učiteljima iz osnovne škole Gvozd su nazočila na misnom slavlju. Sudjelujući aktivno u čitanju Božje riječi, prinoseći darove i pjevajući, uzveličali su sv. misno slavlje i sam blagdan.

Župnik fra Marko Hrgota naglasio je u propovijedi da bez križa i njegove žrtve nema spasenja. Također je dodao da se preko žrtve dolazi do cilja, do pobjede, vječnog života, spasenja. Školska ustanova nas treba učiti i odgajati prvenstveno da postanemo dobri ljudi. Ljudi koji će se kroz mnoga odricanja posebno svoga ega, egoizma, sebičnosti i samodostatnosti, žrtvovati za Boga i bližnjega, tj. za veće vrijednosti. Čovjek treba biti slobodan od svoga ja i biti slobodan za Ti, tj. Boga i bližnjega. Taj cilj izobrazbe treba biti na prvom mjestu – biti čovjek. Učitelji im trebaju u tome pomoći kako bi do tog cilja došli i kako bi ga ostvarilo. Naglasio je župnik. Na koncu sv. mise župnik je blagoslovio sav narod posebno đake i njihove učitelje za sretan i blagoslovljen početak nove školske godine. 

Pin It on Pinterest