15. ruj 2017.

Svetkovina Uzvišenja sv. Križa proslavljena je u četvrtak 14. rujna u Sisačkoj katedrali. Svečano misno slavlje predvodio je gospićko-senjski biskup u miru mons. Mile Bogović u zajedništvu s domaćim biskupom Vladom Košićem, generalnim vikarom i prepoštom Stolnog Kaptola mons. Markom Cvitkušićem,  kancelarom mr. Jankom Lulićem, katedralnim župnikom preč. Markom Karačom i dvadesetak svećenika.

Na početku sve okupljene, a posebno biskupa Bogovića, pozdravio je biskup Košić. Biskup je i podsjetio kako su vjernici sisačke biskupije povlašteni jer jedini u Hrvatskoj imaju kao zaštitnika katedrale samog raspetoga Krista Gospodina.

U homiliji, podsjetivši na povijesni kontekst ovog blagdana biskup Bogović je rekao kako je sv. Jelena Križarica osjetila snagu Križa te nakon što su kršćani dobili slobodu ona ga je i otišla tražiti na Kalvariju, na mjesto na kojem je visjelo Spasenje Svijeta. „Njezin sin, car Konstantin, sagradio je

na mjestu gdje je bio taj križ veličanstvenu baziliku. U nju je i stavljen križ i ljudi su dolazili da se poklone križu. No dogodilo se da je nekršćanski perzijski kralj osvojio Jeruzalem i odnio križ. Kada ga je kršćanski car Heraklije pobijedio, kao uvjet mira tražio je povrat sv. Križa. I tada je svečano sveti Križ vraćen na mjesto otkuda je prije bio oduzet. Bila je to velika proslava i tako je sveti Križ uzvišen, na što nas podsjeća i današnji dan. Predaja kaže da je sam car nosio na svojim leđima križ, ali da nije mogao doći do mjesta Kristova raspeća prije nego je svukao carske haljine. Tu snagu Križa osjetili su i naši preci Hrvati koje je taj isti car Heraklije pozvao ovamo da mu budu saveznici. Do tada poganski Hrvati povjerovali su u spasonosnost Križa Kristova i primili krštenje u znaku istoga križa. Svetom Križu posvećena je i prva katedrala hrvatskog biskupa u Ninu. Ta crkva poslužila je kao nadahnuće za Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini, onih koji su prepoznali snagu nevine patnje i žrtve za druge, poput Krista na križu. Tu snagu svetog Križa osjetili su i oni koji su ovdje sagradili ovu crkvu“, poručio je biskup Bogović.

U nastavku propovjednik je progovorio i o Isusovu uskrsnuću i kako su to doživjeli oni koji su ga ljubili. Ništa ih nije moglo zaustaviti da krenu s Kalvarije u svijet i da naviještaju tu Božju ljubav koja se u Kristu očitovala, ljubav koja pobjeđuje sve pa i smrt. Ali, prisjetimo se kako su se postavili prema Kristovoj pobjedi oni koji su ga osudili i pribili na križ. Oni su potplatili stražare da krenu s Kalvarije i da lažu, pričaju kako Isus nije uskrsnuo nego da su ga apostoli ukrali ‘dok smo mi spavali’ i sada pričaju o uskrsnuću. I evanđelist kaže da se ta laž proširila do danas. I nemojmo misliti da će taj pohod laži zaobići naš narod, a još manje da će nestati. I danas osjećamo tu snagu laži te upravo Biblija rado povezuje laž i ubojstvo. Pucanje u istinu lako prijeđe u pucanje u ljude. Isus je govorio istinu, a na kakav je otpor nailazio! Tražili su da ga ubiju… Laž, nasilje i ubojstvo išli su uvijek ruku pod ruku kao što su nerazdvojivi istina i život. Neće biti lako nikada onima koji će raditi na čišćenju povijesti od laži, ali rade sveti posao. Treba se čuvati deložacije, ali treba provoditi i ‘delažaciju’ Hrvatske u prošlosti i sadašnjosti. Stranice povijesti na kojima je laž ne smiju se preskočiti; ‘nije onaj koji traži istinu kvaritelj nego ispravitelj povijesti’, reče jedan književnik“.

Na kraju govoreći o našašću i uzvišenju sv. Križa biskup je ustvrdio kako Bog diže križ pred našom mukom, bolešću, osamljenošću, depresijom i starošću kao znak spasonosnog života. „Zato stavljamo taj znak i na sebe i na naše grobove. Ono što je imalo izgled poraza i smrti, dobilo je po Kristu snagu pobjede i života. Možda nas, braćo i sestre, obuzima klonuće, beznađe i depresija zbog svega što se događa u svijetu i u našoj domovini, što se događa vama u Sisku i sisačkom kraju. Teško je hraniti nadu kada vidiš pred sobom zmiju kao Izraelci u pustinji, teško je buditi životni zanos kada osjećaš križ na sebi i vidiš ga pred sobom. Probudi vjeru da svaki križ koji je s vjerom nošen vodi onkraj Kalvarije – do vječnosti. Nemojmo misliti da ćemo to shvatiti snagom svoga tijela i krvi. Mobitel često poručuje ‘baterija prazna’. Može on biti zlatan, ali s praznim baterijama ne koristi ničemu. Izvor za naše vjerničke baterije je Isus Krist i spasonosni njegov križ. Ako je On pred nama onda imamo pravu navigaciju koja nam sa svake naše kalvarije otvara pogled prema vječnosti. Taj pogled u vječna prostranstva neka osvijetli i današnji blagdan Uzvišenja sv. Križa“, zaključio je biskup Bogović.

Misno slavlje animirao je Biskupijski zbog pod ravnanjem prof. Jelene Blašković i orguljašku pratnju vlč. Roberta Jakice. Misi je prethodila molitva Večernje kanonika Stolnog Kaptola sv. Križa, a nakon mise brojni okupljeni vjernici nastavili su druženje u pastoralnom centru „Petar Žagmeštar“.

Pin It on Pinterest