10. ruj 2017.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je, u nedjelju 10. rujna u župnoj crkvi Sv. Josipa u Šišljaviću, svečano misno slavlje tijekom kojeg je krstio Leopolda, peto dijete obitelji Čujko.

U koncelebraciji bio je domaći župnik mons. Franjo Ćuk koji je na početku zahvalio biskupu na dolasku, a slavlju su prisustvovali i brojni župljani.

U homiliji govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi biskup je istaknuo kako ona progovara o iskrenoj bratskoj opomeni. „Mogli bismo reći da je to gotovo zaboravljena stvar i da se danas rijetko tko usudi nekome nešto prigovoriti, iako znamo da je i u djelima milosrđa upravo to spomenuto: ‘grešnika pokarati i dvoumna savjetovati’. Također, ovo nalazimo i u Starom zavjetu u Knjizi proroka Ezekiela gdje Bog proziva proroka da opomene bezbožnika da se vrati od svoga zloga puta te mu kaže: ‘ako se on obrati ti si stekao brata, a ako ga nisi pokarao ti si ne samo njega ostavio da propadne nego si sam izgubio svoju dušu’. Upravo je od tuda i ona poznata rečenica: ‘Rekoh i spasih dušu svoju’. U psalmu smo pak čuli da trebamo zapravo poslušati glas Gospodnji i ne biti tvrda srca kada nam naši bližnji nešto prigovaraju, kao što roditelji često djeci govore što bi trebala, a što ne. Kada čovjek postane svjestan i odrastao te sam može odlučivati o svojim postupcima zapravo bi trebao nastojati sve više otkrivati da neprestano treba slušati Božji glas, da smo svi djeca Božja i da nas Bog kao otac neprestano poziva da idemo pravim putem. Tu dolazimo do pitanja srca, je li ono tvrdo da ne čuje Božju riječ ili je mekano da sluša o Bogu i njegovim zapovijedima. Zapravo je najvažnije, što kaže sv. Pavao, da jedni druge ljubimo jer tada ispunjavamo sav Božji zakon. Zato, posebno kada su neke delikatne stvari u pitanju, možda trebamo li nekog savjetovati ili ne, dobro je moliti se Duhu Svetomu, da nam on dadne pravu riječ u pravo vrijeme… Zanimljivo je to da ljudi često osuđuju grešnika, a grijeh prihvaćaju. Bog čini obratno. Bog voli grešnika, a grijeh osuđuje. Mi bismo baš tako s Božjim očima trebali gledati naše bližnje, da volimo i ljubimo svakoga te kada im savjetujemo da nešto promijene da to činimo s ljubavlju. Neka svaka naša riječ bude prema bližnjem, kojem želimo pomoći doći na pravi put, začinjena ljubavlju“, rekao je biskup te dodatno upozorio na veliki grijeh današnjice, a to je ogovaranje.

U nastavku biskup je podsjetio kako se nalazimo u godini posvećenoj bl. Alojziju Stepincu te kako su svi pozvani tijekom ove godine, posebno svakog desetog u mjesecu, moliti se za njegovo proglašenje svetim. „Bl. Alojzije Stepinac bio je peto od osmero djece u obitelji, a naš kardinal Franjo Kuharić, čije ime nosi i naša Zaklada za brigu o brojnim obiteljima u Biskupiji, bio je trinaestero dijete svoje obitelji. Nekada naš narod nije toliko izumirao kao danas jer čini mi se da danas svako samo misli na sebe i svoju komociju, ali bez žrtve nema radosti, bez križa nema uskrsnuća. Zato treba ohrabriti te naše roditelje i kad im je teško dati im podršku makar i malim i sitnim znakovima kao što sam ja danas došao ovdje dati im podršku predvodeći ovo slavlje“ rekao je biskup i na kraju zaključio kako je ovo slavlje i ova obitelj najbolja propovijed.

Pin It on Pinterest