11. ožu 2011.

U organizaciji Povjerenstva za pastoral braka i obitelji Sisačke biskupije u subotu 12. Ožujka u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku, bila je duhovna obnova za predstavnike Sisačkog i Dubičko-Kostajničkog dekanata.

Duhovna obnova, sastavljena od molitvenog, socijološkog i edukativnog dijela je dio korizmenog hoda naše biskupije i poticaj za skori susret sa svetim ocem Benediktom XVI. u Zagrebu.

U prvom dijelu naš biskup Vlado Košić predmolio je pobožnost križnog puta na otvorenom oko naše katedrale, križni put snažno i naglašeno prožet obiteljskom tematikom, koji obuhvaća sve vidove kušnji kroz koje prolazi pojedinac i obitelj u suvremenom svijetu. Križni put snažno se dojmio sudionicima ove duhovne obnove.

 

U drugome dijelu u katedrali edukativni dio imao je bračni par iz Zagreba Ružica i Stjepan Lice. U izlaganju brat Stjepan je snažno i jasno govorio o ljubavi koju svaki čovjek nosi u sebi kao dar od Boga i našeg Spasitelja Isusa Krista, tu ljubav pozvan je dijeliti sa svojim bračnim drugom a ona tako oplođena i umnožena spušta se prema djeci i zajednici u kojoj čovjek konkretno živi. Ljubavlju prožet čovjek i obitelj onda može na pravi način iz križa i kušnje stvoriti blagoslov i pobijediti zlo i grijeh. Na taj način učimo kako postati blagoslov jedni drugima. Gospođa Ružica govorila je o važnosti osobne i obiteljske molitve, kao važnom temelju zdravih međuljudskih odnosa i duhovno-vjerničkog rasta.

Okupljenima obratio se i naš biskup Vlado te istaknuo važnost ovih susreta za našu mjesnu Crkvu u Sisku. Ohrabrio i potaknuo je sve da ustraju u zajedništvu i molitvi ne samo u ovo korizmeno vrijeme, nego da nastave hod u vjeri i životu svojih, kako obiteljskih tako i župnih zajednica, što će se onda prepoznati kao dobri plodovi u našoj sisačkoj biskupiji, te je prije samog blagoslova pozvao na žrtvu i ljubav prema našoj domovini Hrvatskoj u ova teška i krizna vremena za čovjeka i obitelj.

U trećem dijelu bilo je druženje i razmjena iskustva u pastoralnom centru katedralne župe Uzvišenja svetog Križa. Uz okrijepu zaključeno je kako treba nastaviti s ovakvim duhovnim obnovama i poraditi sa župnicima da obiteljske zajednice zažive u svim našim župama Sisačke biskupije.

Iz ova dva dekanat u duhovnoj obnovi sudjelovalo je oko 50 parova iz svih župa Sisačkog i Dubičko-Kostajničkog dekanata.

Za ostale dekanate u biskupiji Sisačkoj predviđena je duhovna obnova 02.04. i 09.04.2011. na istom mjestu i u isto vrijeme.

fra Nikola Jureta, povjerenik za pastoral braka i obitelji u Sisačkoj biskupiji

Pin It on Pinterest