12. tra 2013.

Konferencija o pastoralnim pitanjima Reda manje braće s područja Sisačke biskupije, održana je u petak 12. travnja u župi bl. pape Ivana Pavla II. u Petrinji. Uz brojne franjevce prvom ovakvom Susretu u Biskupiji nazočio je biskup Vlado Košić, a u drugom dijelu pridružio se i provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Željko Železnjak u pratnji provincijskog ekonoma fra Zvonimira Lutrovića.

Na početku, pozdravivši organizatore gvardijana i župnika u Kloštar Ivaniću fra Tomislava Božićeka i domaćina fra Antu Barišića, te sve okupljene, biskup je istaknuo kako su ovakvi susreti redovnika osobito dragocjeni u ovoj Godini vjere.  Poručivši kako je ova Konferencija dobar uvod u svibanjski Svećenički dan čija će tema biti „Pastoralno djelovanje u Sisačkoj biskupiji“,  biskup je pozvao okupljene da zaključke s ovog skupa iznesu i na Svećeničkom danu cijelom prezbiteriju.

Domaćin fra Barišić rekao je, kako je uz razgovor o pastoralnim pitanjima cilj ovoga Susreta i učvršćivanje zajedništva. „Mi trebamo biti prvi svjedoci vjere i svojim zajedništvom međusobno tu vjeru učvršćujemo. Danas su ljudi sami i otuđeni, vlada brz život, pa i sami svećenici su žrtve toga. Ponekad je dobro da se zaustavimo, da se nađemo zajedno i rastemo u zajedništvu“, poručio je domaćin.

U  drugom dijelu, moderator susreta fra Tomislav Božićek održao je predavanje na temu „Direktorij za službu i život prezbitera“, i predstavio „Pismo Generalnoga ministra cijelome Redu manje braće“.

Slijedili su izvještaji iz franjevačkih bratstva i župa i plenum, a susret je završen molitvom Srednjeg časa i adoracijom.

Pin It on Pinterest