21. velj 2014.

Nakon misnog slavlja, koje je u župnoj crkvi Sv. Martina u Varaždinskim Toplicama predvodio sisački biskup Vlado Košić te klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, koje se svakog četvrtka slavi u župnoj crkvi, upriličeno je u prostorima župnog pastoralnog centra u četvrtak 20. veljače predstavljanje knjige “Biskup na prvoj crti”, u kojoj su sabrane izabrane propovijedi biskupa Košića, izrečene tijekom njegova petogodišnjeg biskupskog služenja u ponovno uspostavljenoj Sisačkoj biskupiji.

Predstavljanje ove zanimljive knjige, koja sadrži odabrane propovijedi biskupa Košića, najavio je domaći župnik Stjepan Mostečak, kratkim pozdravom gostima: varaždinskom biskupu Josipu Mrzljaku, požeškom biskupu Antunu Škvorčeviću, bolničkom dušobrižniku preč. Andriji Jagečiću, nakladniku knjige Stjepanu Juraniću te nazočnim svećenicima Varaždinsko-topličkog dekanata i svećenicima koji su trenutačno na oporavku u topličkoj bolnici, zatim gradonačelnici Varaždinskih Toplica Goranki Štefanić, te ravnatelju Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Damiru Mihaliću.

Poseban pozdrav župnik je uputio nazočnim vjernicima i gostima koji su ispunili dvoranu centra, podsjetivši da je 16. veljače 2011. godine na istom mjestu predstavljena knjiga istog autora i nakladnika “Župnik na prvoj crti” koja svjedoči o zanimljivim i bolnim događajima iz vremena Domovinskog rata, viđenim s vjerničke strane tadašnjeg župnika Vlade Košića.

Na predstavljanju je uvodnu riječ uputio domaći biskup Mrzljak koji je na zanimljiv način iz svetopisamskih tekstova Novog zavjeta i Isusove poruke koja je dana u Evanđeljima istaknuo kako je Isus uzor i Učitelj koji je ponekad – u ono vrijeme oštro – a u ovoj knjizi se može naći mnogo toga za ovo vrijeme – uputio važne poruke za vjernike. Biskup je pozvao da se ne zaboravi na molitvu koja je bila prevažna u Domovinskom ratu, a važna je u svako, a posebno u današnje vrijeme života Crkve.

Nakladnik knjige i izdavač Juranić istaknuo je istinoljubivost poruke ove knjige koja nije politički pamflet nego je poziv na zauzeto kršćanstvo „za koje smo se svi dužni zalagati”, posebno istaknuvši domoljublje i vjernički zanos koji progovara sa svake stranice ove knjige te osobito osjećaj za pravdu toliko potrebnu današnjem trenutku kojeg živimo.

Biskup Košić istaknuo je kako je potrebno i poželjno, kao što brojnim primjerima to pokazuje Krist, ali i sveci poput Kvirina, da se vjernici bave društvenim pitanjima, da prokazuju nepravdu, bore se za dobro i pravdu i uključe u društvo i mijenjaju ga na bolje. Biskup Košić zahvalio je svima koji su pridonijeli nastanku ove knjige. Govoreći o knjizi, koja je plod njegove biskupske službe, napomenuo je da je ona zapravo plod njegove vjerničke misli – propovijedi – a tekstovi, više od četrdeset propovijedi, „tiču se društvenog angažmana kojeg trebamo ostvarivati u hrvatskoj domovini”.

“Trebamo se Bogu moliti i hrabro reći što je istina koja se često prešućuje u našoj sadašnjosti. Naša je dužnost da se zalažemo za društvenu pravednost. Biti sol i biti svjetlo, to je zadaća Crkve: Ići. Isus nas šalje da idemo. Crkva treba vidjeti probleme. Izaći na ulice i svjedočiti našu spoznaju”, rekao je biskup Košić, podsjetivši da to od vjernika traži i sadašnji papa Franjo.

Na kraju je voditeljica župnog Caritasa Ankica Ivanušec uime župe biskupu Košiću predala novčani dar za njegove stradale vjernike u poplavi koja ih je zadesila ovih dana.

Stjepan Mostečak

 

 

Pin It on Pinterest