25. pro 2019.

Poznato je kako je sveti Franjo napravio prve žive jaslice u malenom mjestu Grecciu u prekrasnoj i brdovitoj Umbriji u Italiji. Tu ljubav prema jaslicama i otajstvu velike Božje ljubavi, koja se očitovala u bespomoćnom Djetetu koje će podnijeti žrtvu iz ljubavi za sve ljude, njegujemo u našoj Župi Uznesenja B. D. Marije u Kloštar Ivaniću postavljajući velike jaslice iza glavnog oltara.

Prošle godine smo, na inicijativu fra Franje Vuka i uz podršku naših fratara i župljana, otišli korak dalje i prvi put uprizorili žive jaslice u crkvenom dvorištu. Ove godine smo obogatili program: od scenarija, scenografije, kostimografije, zvuka, rasvjete, životinja, …  do većeg broja glumaca.

Na Badnju večer iza 19 sati, nakon „dječje“ polnoćke, izveden je glazbeno – scenski prikaz Isusovog rođenja. Okupljena djeca, mladi i stariji uživali su i proživljavali već poznatu priču ispričanu kroz biblijske tekstove i  božićne pjesme koje najviše govore o otajstvu Božića.

Na kraju su svi okupljeni, staro i mlado, zajedno zapjevali novorođenom Kralju. Najmlađima su podijeljeni slatkiši, a na našim „kućicama“ su se dijelile fritule, čaj i kuhano vino (kao i do sada nakon zornica). Zadržali smo se u druženju, slavljenju i čestitanju zajedno se veseleći Božiću.

Riječi proroka Izaije nama su se tako vidljivo i opipljivo ostavarile: „Narod koji je u tmini hodio, svjetlost vidje veliku; one što mrklu zemlju obitavahu svjetlost jarka obasja. Ti si radost umnožio, uvećao veselje, i oni se pred tobom raduju…“

Radujte se, Bog je s nama! Sretan Božić!

***

Velik je broj ljudi dobre volje bio uključen u realizaciju živih jaslica. Teško ih je sve pobrojati i nećemo nabrajati da nekoga ne preskočimo. Za svoj doprinos plaću smo već primili vidjevši prikaz Isusovog rođenja, doživjevši milinu i ljepotu zajedništva. Tu se dogodio Božić…

Lukrecija Špoljar

Pin It on Pinterest