27. lip 2013.

Tribina pod nazivom “Hrvatska – 28. članica EU” u organizaciji Ureda za promicanje socijalnog nauka Crkve Sisačke Biskupije, održana je u srijedu 26. lipnja u Dvorani bl. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Gosti predavači bili su član komisije HBK Iustitia et pax dr. sc. Neven Šimac i član pregovaračkog tima s EU za poglavlja 23. i 24. dr. sc. Kristijan Turkalj.

Njihove bogate životopise publici je predstavila voditeljica Ureda Marijana Petir, koja je ujedno i moderirala tribinom, a okupljene je kratko pozdravio i sisački biskup Vlado Košić koji je poručio kako je pitanje Hrvatske u Europskoj uniji iznimno važno i kako će se ono odražavati na budućnost novih naraštaja, ali i svih nas.

Dr. sc. Turkalj, kao član pregovaračkog tima, iznio je iz vlastitog iskustva unutarnji pogled o tome što su pregovori bili, što pregovori jesu te o njihovim pozitivnim i negativnim učincima. Također donio je institucionalni pregled i mehanizme funkcioniranja EU, te upoznao okupljene s načinom donošenja odluka na pojedinim razinama odlučivanja. Turkalj se dotaknuo i izazova s kojima ćemo se suočiti nakon ulaska u EU i pokušao je odgovoriti na pitanje kako postati uspješna članica EU i kako promovirati vlastite interese i vrijednosti. Između ostalog rekao je da bi bilo nerealno da će Hrvatska odmah u potpunosti biti spremna na sve što će čeka u ovoj uniji, ali da bi bila uspješna potrebno je stvoriti uspješnu političku elitu koja je sposobna kretat se po diplomatskim krugovima i koja razumije jezik Bruxellesa. Kao sljedeće točke za uspješnost istaknuo je formiranje profesionalne administracije od najboljih, a koja neće biti politički mijenjana svake četiri godine, jasno određivanje prioriteta i strateških interesa i usmjeravanje svojih kapaciteta u tom smjeru, te unaprijeđenije sustava komuniciranja na liniji Zagreb – Bruxelles.

Dr. sc. Neven Šimac govorio o hrvatskim državnim interesima i vrijednostima u EU, načelu supsidijarnosti, kako upoznati sebe i predstaviti se, kako graditi hrvatsku viziju i put, te kako  sudjelovati u gradnji Europe i svijeta. Između ostalog Šimac je poručio kako je važno da dobro ispitamo sami sebe s kojim interesom ulazimo u EU, što je tu važno za nas i gaji li ta zajednica još uvijek iste vrijednosti kao i mi. Upozorio je i kako smo mi narod slabog identiteta, te je prije svega potrebno da sami sebe upoznamo i onda sebe u pravom svijetlu predstavimo toj zajednici. Govoreći o onome što nas čeka u EU Šimac je istaknuo kako moramo biti svjesni da će se najveći dio problema moralnih vrijednosti definirati, zaštićivati i o njima odlučivati u Hrvatskom saboru. Na kraju, pozvao je na kršćansku borbu za prave vrijednosti i poručio kako je na nama kršćanima da vratimo dušu Europskoj uniji koja je na kršćanskim vrijednostima i osnovana.

Pin It on Pinterest