31. lis 2011.

Uoči svetkovine Svih Svetih u ponedjeljak 31. listopada sudjelovali su brojni mladi iz Siska i susjednih gradova na misnom slavlju koje je predvodio vlč. Branko Koretić, povjerenik za pastoral mladih sisačke biskupije u sisačkoj katedrali Uzvišenja Svetog Križa.

U prigodnoj homiliji tom je prigodom mr. Antun Sente, katedralni župnik kazao: „više je razloga zbog kojih smo se večeras okupili u ovoj našoj Sisačkoj katedrali. Želimo se svi mi molitelji koji dnevno i mjesečno molimo krunicu za uspjeh i duhovne plodove Susreta hrvatske katoličke mladeži, susresti i ovdje kao zajednica zadnji dan u mjesecu, te ono što činimo u svojih domovima kao obitelj ili kao pojedinac učiniti i ovdje kao jedan velika obitelj kojoj je glava Krist Gospodin. Nadalje, danas, želimo dočekati veliku svetkovinu katoličke Crkve Svih svetih, na posebniji način. Upravo danas kada neki ljudi slave „Noć vještica“, sve ono što simbolizira zlo, mi želimo slaviti svece koji su svojim životom i svojim predanjem Isusu Kristu, započeli novi svijet, novo doba, novi stil života u ljubavi te potpunom predanju Bogu do ludosti križa, kazao je katedralni župnik Sente.

 

Kada promatramo život Isusa Krista, on je uistinu gledajući ljudskim očima, ludo završio, uzaludno, bez veze. Mogao je toliko toga dobroga učiniti, a završio je kao jedan od razbojnika. No mi koji to možemo promatrati iz vremenske distance, itekako znamo da je Njegova žrtva na križu bila isplativa i vrijedna. Dragi moji mladi prijatelji, ako samo tu poruku danas razumijemo, puno smo toga naučili, kazao je Sente, te dodao: „Zar možemo dobiti dobru ocjenu iz bilo kojeg predmeta ako se prije nismo potrudili i dobro uhvatili knjigu i usvojili potrebno znanje? Možda čak i možemo prevariti profesora pa prepisati ili ne znam kako „se prošvercati“ kao da znamo, ali kad-tad će to doći na naplatu kada život ili naša profesija bude postavljala pitanja i onda ćemo se sjetiti da smo nekad o tome učili, a zabušavali smo. Isto je tako i u duhovnom pa i svakom drugom životu. Vrijednosti imaju svoju cijenu i za njih se isplati žrtvovati, no vrlo je važna spoznaja da u tom našem žrtvovanju i prihvaćanju teškoća i križa, nismo sami. Upravo u ovoj našoj Sisačkoj katedrali, raspeti Krist, njegov prikaz, kao da nam poručuje: „Čovječe, prijatelju, prijateljice, ovoliko te volim, do ludosti križa.“ poručio je okupljenim mladima župnik Antun.

Pri kraju misnog slavlja povjerenik Koretić prinio je na oltar Kvirinovu svjetiljku, repliku uljanice iz 4. stoljeća nađene u Sisku, koja će u Katedrali svijetliti i pozivati na molitvu sve posjetitelje za uspjeh i duhovne plodove Susreta hrvatske katoličke mladeži u Sisku 5. i 6. svibnja iduće godine.

Nakon misnog slavlje mladi Sisačkog dekanata izveli su predstavu o Ciari Luce, mladoj djevojci iz Italije koja je preminula zbog bolesti raka u devetnaestoj godini života. Papa Benedikt XVI prošle ju je godine proglasi blaženom ističući kako je ona dobar uzor današnjoj mladeži. Naime, rođena 1970. godine živjela je život današnjih mladih, ali ipak sva predana Bogu, osobito zadnje dvije godine njezine bolesti. Uz brojene suze koji su kanule na lica brojnih okupljenih vjernika u katedrali, mladi glumci, vođeni Nikolinom Mesić, profesoricom hrvatskog jezika i s. M. Karlom Ivančić, vjeroučiteljicom za svoj su trud dobili veliki pljesak.  Nakon predstave uslijedilo je druženje mladih u dvorištu Pastoralnog centra uz pečene kestene, opuzenske mandarine i topli čaj. AS

Pin It on Pinterest