8. lis 2013.

Skupina od pedesetak hodočasnika Sisačke biskupije predvođeni kancelarom mons. Markom Cvitkušićem, vodičem fra Darkom Tepertom i desetak svećenika hodočastili su od 1. do 8 listopada u Svetu zemlju i hodali Isusovim putevima od Nazareta i Galileje do Judeje, te svakoga dana slavili Svetu misu i razmatrali otajstva Kristova života na mjestima gdje su se u zemljopisno-povijesnom kontekstu odvijala. Ovo je bila i prilika da se hodočasnici susretnu s brojnim hrvatskim redovnicima koji tamo djeluju, ali i saznaju o velikoj povezanosti Hrvata i svetih mjesta.

Započevši hodočašće u Nazaretu, hodočasnici su dobili priliku vidjeti baziliku Navještenja Gospodinova, crkvu sv. Josipa, nazaretsku Sinagogu i brojna druga mjesta. Istoga dana proputovavši kroz dolinu Jizreel posjetili su i brdo Tabor: spomen Isusova preobraženja, te Kanu Galilejsku (Kafr Kana), spomen prvog Isusova znamena po Ivanovu evanđelju. Treći dan, krenuvši prema Jeruzalemu, molili su na području Isusovog djelovanja: Brdu Blaženstava, Bazilici umnažanja kruhova, crkvi Petrovog prvenstva, Galilejskom jezeru, te Kafarnaumu – kraj ostataka kuće sv. Petra.

Hod Jeruzalemom započeo je na Maslinskoj gori odakle su se hodočasnici uz molitvu spustili od crkve Uzašašća, crkve Očenaša, sve do podnožja Starog grada Jeruzalema i Getsemanskog vrta, gdje su u večernjim satima i probdjeli Svetu uru. Ušavši unutar zidina Staroga grada posjetili su kompleks dvorane Posljednje večere, najstariji Franjevački samostan u Sv. zemlji i boravište sv. Nikole Tavelića, te baziliku Usnuća Marijina. Drugi dan u Jeruzalemu bio je vrijeme za pobožnost Križnog puta ulicama Starog Grada, a koja je završila u bazilici Sv. groba, unutar koje se nalaze Kalvarija i mjesto Uskrsnuća, cilj svakog hodočasnika u Svetu zemlju.

Sljedeći dan bio je rezerviran za posjet Betlehemu i Bazilici Rođenja Isusova, te samostanu sv. Jeronima i Pastirskom polju, dok su zadnjega dana hodočašća u Svetoj zemlji hodočasnici posjetili Jerihon i malu kršćansku zajednicu koja živi u njemu, te Mrtvo more.

Hodočašće je završeno u utorak 8. listopada u sisačkoj katedrali gdje je Misu zahvalnicu za ovo hodočašće predvodio sisački biskup Vlado Košić.

FOTOGALERIJA


Pin It on Pinterest