27. tra 2019.

Četvrto zavjetno hodočašće vjernika Sisačke biskupije i hodočašće mladih u svetište Majke Milosrđa u Kloštar Ivaniću održano je u subotu 27. travnja. Hodočašće kao i svečano misno slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s generalnim vikarom mons. Markom Cvitkušićem, rektorom Svetišta fra Robertom Ćibarićem, povjerenikom za pastoral mladih vlč. Ivanom Grbešićem i desetak svećenika.

U homiliji biskup je podsjetio kako je ova pastoralna godina u Biskupiji posvećena mladima te je osvrnuvši se na apostolsku pobudnicu pape Franje ‘Christus vivit – Krist živi’, posebnu poruku uputio baš njima. „Mladima je svojstveno da se odlučuju za nešto veliko i da se bore za ideale. Tako se na biskupskoj sinodi lani u Rimu govorilo o ‘mladima i razlučivanju zvanja’. Mladi su doista pred izborom: kao na raskrižju, kad dođeš pred nekoliko putova, a ti trebaš izabrati jedan. Često na tom mjestu mladi zastanu, u nedoumici. Kad pitate osmoškolce što žele biti, mnogi ne znaju odgovoriti. Kad zatim pitate srednjoškolce koji će fakultet upisati, također mnogi još traže svoj put. Pa i kad mladi već studiraju izabrani studij, mnogi ne znaju hoće li ga završiti i što će biti poslije kad steknu diplomu. A onda mnogi se ne mogu zaposliti i traže se još nekoliko godina. Da ne govorim o tome da se mnogi ne znaju odlučiti za svoj životni korak, hoće li stupiti u brak ili se uputiti putem svećeništva ili redovništva. Pa i kad to uspiju, neki odustaju na pol puta, kolebaju se, nisu sigurni što je njihov put. Zato je potrebno moliti se za mlade, da im Duh Sveti rasvijetli pamet, da spoznaju za što ih je Bog obdario posebnim talentima i za što ih je izabrao, te da se hrabro upute tim putem, i da se ne okreću natrag kad jednom krenu. Premda sam rekao da se mnogi ili neki kolebaju, riječ je o jednoj klimi ili ozračju koje je stvoreno, a koje zahvaća dapače sve mlade da oni – u mnoštvu ponuda, ali i zavođenja i manipulacija – ne znaju što hoće i mogu pa su neodlučni“, rekao je biskup te u nastavku donio neke dijelove pobudnice „Christus vivit“ i pozvao sve okupljene kod Majke Milosrđa na molitvu za mlade da znaju čuti i poslušati Božji glas i poziv koji je on predvidio za njih. „Imajte hrabrosti odazvati se, odlučiti se i strpljivo i s ljubavlju ostvarivati Božji i svoj izbor“.

Homilija

Biskup se uoči blagdana Božjeg Milosrđa koji se slavi sutra na Bijelu nedjelju ili Mladi Uskrs, osvrnuo i na poruku milosrdnog Oca i naše milosrdne majke Marije. „Božje je milosrđe bez mjere, i majka Isusova Marija upravo je zato majka Milosrđa što je to Božje milosrđe – sam Gospodin Isus koga je ona rodila i nama darovala.  Stoga ovih dana radosno pjevamo: Kraljice neba, raduj se!

Himan ‘Regina coeli laetare’ završava usklikom: ‘Gaude et laetare, Virgo Maria, alleluia! Quia surrexit Dominus vere, alleluia!  – Raduj se i veseli, Djevice Marijo, aleluja – Jer uskrsnu Gospodin uistinu, aleluja’. Veće radosti nije mogla iskusiti nego svoga sina vidjeti živa, u slavi. On je svojim uskrsnućem obradovao slomljena srca Marije Magdalene i žena, apostola i učenika svojih, a najviše njezino koje je ‘probo mač boli’. U zajedništvu s Marijom slavimo Božje milosrđe. Ono je sažeto u raspetom i uskrsnulom Gospodinu. Njegovo je milosrđe iznad sve pravednosti i kazne koju bismo svojim grijesima zaslužili, ali Gospodin je zato umro za nas i uskrsnuo radi našega opravdanja da nam oprosti naše grijehe. A naš je najveći grijeh ako ne vjerujemo da nam je on sve oprostio za što smo ga zamolili, za što smo se pokajali. On nam ponovno vraća dostojanstvo i čast svojih sinova i kćeri, on nas milosrdno prima, poput onog oca u Isusovoj prispodobi o rasipnom sinu koji se ocu vraća…

Milosrđe,  latinski se kaže: ‘misericordia’, u grčkom je to ‘eleos kardia’, što daje malo drukčije značenje – to jest ne toliko ‘milo srce’ koliko ‘srce koje se smiluje, smilujuće srce’. Krist se došao smilovati svim ljudima, cijelom čovječanstvu donijeti mir, spasiti nas od vječne smrti, darovati nam svoga Duha, duha ljubavi da bismo mogli biti njegovi učenici i vršiti njegove zapovijedi, on nas uvodi u kuću Očevu, gdje je otišao pripraviti nam mjesto, jer on želi da budu s njim oni koje mu je dao Otac … on poziva i nas u svoje kraljevstvo nebesko, u Božji svijet jer nas želi pobožanstveniti… Sve je to čista milost, ‘gratia gratis dana’, kako je rekao sveti Augustin: ‘sola gratia tua’! Bez Božje milosti ne možemo se Bogu svidjeti, jer samo nas on može učiniti dostojnima. Na nama je da taj njegov besplatni dar primimo i uzvratimo mu svojim djelima zahvalnosti, vjernosti, ljubavi“, poručio je između ostalog biskup.

Nakon mise održan je i bogat duhovni program za mlade: igrokaz, kateheza i svjedočanstva, a ovogodišnje hodočašće je zaključeno koncertom duhovne glazbe zborova mladih Ivanićgradskoga dekanata.

Hodočašću je prethodila devetnica Božjem milosrđu koja započela na Veliki petak i tijekom koje se u Svetištu svakodnevno u 15 sati molila Krunica Božjeg milosrđa.

 

Fotogalerija

Pin It on Pinterest