28. tra 2019.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u subotu, 27. travnja u župnoj crkvi Uzvišenja sv. Križa u Kravarskom,  misno slavlje tijekom koje krstio Gabrijelu, peto dijete u obitelji Andreje i Jadranka Jerleković. U koncelebraciji bio je domaći župnik vlč. Siniša Blatarić, a slavlju su nazočili mnogobrojni župljani ove župe.

U homiliji biskup je podsjetio kako se sutra na kraju ove vazmene osmine slavi Bijela i Nedjelja Božjeg milosrđa, spomen na novokrštenike koji su od starina u vazmenoj noći bili obučeni u bijelo. „Kada se krste djeca onda je ta bjelina znak novog života, odnosno da se po krštenju, kao što kaže sv. Pavao, oblačimo u Krista. Postajemo nova stvorenja, postajemo bijeli, čisti i bezgrešni pred Bogom jer nas on čisti od svakog grijeha. Zato je krštenje novo rođenje, prosvjetljenje i čas kada Krist svjetlom svoga uskrsnuća prosvjetljuje naše srce. Da bi postali ti novi ljudi i da bi u našem životu zasjao taj sjaj Kristova uskrsnuća najprije trebamo postojati. Zato se radujemo da se djeca rađaju i da ima djece jer milost pretpostavlja narav. Da bi se netko mogao preporoditi na novi Božji život najprije treba biti rođen za ovaj zemaljski. Danas je i to u krizi i biskup ide krstiti djecu brojnih obitelji da ohrabri vjernike i da podupre te obitelji te izrazi radost otvorenosti životu. Danas se roditelji što imaju tek jedno ili dvoje djece ispričavaju na ekonomske prilike koje im ne dopuštaju drugačije, ali je zapravo to pitanje stava i problem u srcu. Strah od života i budućnosti bi trebao biti stran nama vjernicima, mi se trebamo pouzdati u Boga, a kada se u njega pouzdamo onda se ničeg ne bojimo. Mi kršćani poštujemo život kao najveći Božji dar, mi volimo život i znamo da bez djece nema budućnosti. Zato se radujemo kada su roditelji poput ovih velikodušni“, ohrabrio je biskup okupljene te na kraju zaključio kako je krštenje petog djeteta ove brojne obitelji primjer i poticaj da još ima hrabrosti života i povjerenja u Boga.

Na kraju biskup je još jednom čestitao roditeljima i obitelji na ovom velikom događaju uručivši im prigodne darove Biskupije.

Pin It on Pinterest