18. stu 2010.

Sedamnaest civilnih žrtava Domovinskog rata Glinske Poljane dobilo je u petak, 19. studenoga spomen-obilježje. Spomen obilježje, petnaesto u Sisačko-moslavačkoj županiji,  otkrila je Jelica Đureković koja je izgubila oca, majku i dva brata zajedno s ministrom branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti Tomislavom Ivićem.

Ministar Ivić je u svome prigodnom govoru istaknuo: „Prisjećajući se svih žrtava masovnih grobnica, hrabrih hrvatskih branitelja, naglašavam da će Vlada Republike Hrvatske ustrajati u traženju i kažnjavanju krivaca za ratne zločine.“

U ime Hrvatskog Sabora govorila je saborska zastupnica Ivanka Roksandić naglasivši da se postavljanjem ovoga spomen-obilježja odaje dužna počast svima onima koji su pronađeni i onima za koje se ne zna gdje su im kosti.

Županijski savjetnik za branitelje Ivica Pandža Orkan je rekao da treba osuditi neodgovorne izjave o ranjenicima u Vukovarskoj bolnici. „Danas povodom otkrivanja ovog spomenika prilika je za upozoriti nadležna tijela da za ovih sedamnaest ubijenih nitko nije u zatvoru. Dok se u isto vrijeme na sisačkom sudu izriče presuda četvorici pripadnika pobjedničke gardijske brigade hrvatske vojske.“

Prigodnu riječ su uputili još i savjetnica predsjednika Republike Višnja Tafra i gradonačelnik Petrinje Željko Nenadić.

Spomen obilježje je blagoslovio je i za sve se pobijene pomolio vojni kapelan Milenko Majić uz sudjelovanje mjesnog župnika Paška Glasnovića i Marka Cvitkušića, kancelara Sisačke biskupije.

Ekshumirane žrtve koje su dobile spomenik su Jana Hodalj, Marica, Nikola i Stjepan Mileković, Kata, Franjo i Ivana Kovačević, Vid i Josip Dorneković, Marica Dobrinić, Ivo Krečić, dvojica Franje Marinovića, Bara, Marija i Nikola Starčević.

Pin It on Pinterest