24. kol 2011.

„Providnost Božja mene je dovela ovamo da s vama proživim te dane, mjesece i godine. Vidio sam veliku ljubav i vjeru vašu koju ste polagali u zaštitu i zagovor sv. Bartola. Nadali smo se svi da nas neće Gospodin tako teško kušati, da neće doći do rata, da neće neprijatelji naši srušiti crkvu Svetog Bartola, a oni su ju – ne samo srušili, nego i preko njena oltara napravili put. Toliko su željeli poniziti našu vjeru i naš ponos, ali nisu znali da su dirnuli u svetinju koju smo i mi bili spremni – poput Svetog Bartola – braniti čak i vlastitom krvlju. Poginulo je mnogo naših sinova i kćeri – prva žrtva Domovinskog rata bila je dapače i jedna djevojka, Josipa Kožić, sa svega 16 godina.“ kazao je biskup Košić na blagdan Svetog Bartola apostola 24. kolovoza u homiliji za vrijeme euharistijsko slavlje u istoimenoj crkvi u Hrastovici.

Na početku misnog slavlja pročitan je dekret kojim se župu na upravljanje prepušta članovima Hrvatske franjevačke provincije Svetog Čirila i Metoda, čime se nakon 1808. taj red ponovno vraća u Hrastovicu.

cijela homilija

U prigodnoj homiliji biskup Košić je kazao: Ove godine slavimo Dan Svetog Bartola u posebnoj okolnosti što je Hrastovica opet dobila braću franjevce za upravitelje župe. Naime, župom Hrastovicom upravljali su franjevci i prije 1591., kada su Turci razorili mjesto i spalili samostan, kao i poslije obnove Hrastovice u 17.st., sve do 1808.godine. Mogli bismo reći, nakon 200 godina franjevci se ponovno vraćaju u Hrastovicu.

Stoga rado pozdravljam vama dobro poznatog fra Petra Žagara, župnika u Čuntiću, koji je određen i imenovan župnikom u Hrastovici, kao i fra Ivana Cvetkovića, koji je određen od provincijala braće franjevaca za župnika u novoj trećoj župi u Petrinji, a oni će zajedno jedan drugome pomagati voditi zapravo uskoro ne samo dvije župe Čuntić i Hrastovicu, nego i novu župu u Petrinji koja će obuhvaćati južni dio grada i gdje će se graditi nova crkva i samostan. Za dva mjeseca, točnije 22.listopada o.g., proglasit ću tu novu župu, pa će tada biti poznato i ime zaštitnika nove župe i njezine granice. Pozdravljam i fra Tomislava Božićeka, župnika u Kloštru Ivaniću te gvardijana koji će se brinuti i za franjevce u Hrvatskoj Kostajnici i ovdje u Čuntiću, Hrastovici i Petrinji.“ kazao je na početku svoje homilije biskup Košić te dao odgovor zašto su i Hrastovica i nova petrinjska župa povjerene braći franjevcima? „U traženju boljih rješenja nego što je bilo to, da se iz Petrinje, iz jedne župe Svetog Lovre, koja je prerasla brojem veličinu jedne župe, upravlja još i Hrastovicom, nametnulo se rješenje podjele Petrinje na tri župe. Tako je 6. kolovoza ove godine proglašena nova župa Preobraženja Gospodnjega – koja obuhvaća naselja Mošćenicu, Novu Drenčinu te dijelove Petrinje: Češko Selo i Slatinu, a u planu je otvaranje i nove, treće župe u Petrinji. I dok se nova župa Preobraženja Gospodnjega povjerava dijecezanskim svećenicima, treća će se župa Petrinje povjeriti redovnicima – franjevcima, kojih uvijek ima barem dvojica, a često i trojica zajedno, pa će oni moći onda lakše voditi to područje. Ako Bog da, za koju godinu na ovom području Petrinje, Hrastovice i Čuntića, na kojem je do sada bio samo jedan franjevac i dva dijecezanska svećenika, trebalo bi biti dva ili još bolje tri franjevca i tri dijecezanska svećenika, što će sigurno poboljšati pastoral ovog područja. To sam vam, draga braćo i sestre, imao želju reći na početku, također pozdravljajući sve vas, a posebno braću franjevce kojima želim od sada dobru sreću, Božji blagoslov i zagovorom Svetog Bartola apostola uspješno vođenje ove drevne – recimo to tako „franjevačke“ – župe.“ objasnio je biskup Košić.

Govoreći o životu i mučeništvu zaštitnika Hrastovice Svetog Bartola biskup Košić je rekao: Mogli bismo reći, dragi Hrastovčani, da ste i vi – poput svoga svetog zaštitnika – morali podnijeti teški progon i teško mučeništvo. Bilo je to najprije 1591., bilo je to ponovno u Drugom svjetskom ratu osobito 1945., pa opet 400 godina nakon turskog 1991., prije točno 20 godina. Providnost Božja mene je dovela ovamo da s vama proživim te dane, mjesece i godine. Vidio sam veliku ljubav i vjeru vašu koju ste polagali u zaštitu i zagovor sv. Bartola. Nadali smo se svi da nas neće Gospodin tako teško kušati, da neće doći do rata, da neće neprijatelji naši srušiti crkvu Svetog Bartola, a oni su ju – ne samo srušili, nego i preko njena oltara napravili put. Toliko su željeli poniziti našu vjeru i naš ponos, ali nisu znali da su dirnuli u svetinju koju smo i mi bili spremni – poput Svetog Bartola – braniti čak i vlastitom krvlju. Poginulo je mnogo naših sinova i kćeri – prva žrtva Domovinskog rata bila je dapače i jedna djevojka, Josipa Kožić, sa svega 16 godina.

Ukupno, prema mojoj spoznaji, poginulo je 36 župljana – branitelja i civila iz župe: 14 iz Hrastovice, 12 iz Taborišta, 11 iz Budičine, 8 iz Križa i 1 iz Cepeliša. Sve su to naši mučenici, naši suvremeni Bartoli, koji su svoju krv prolili zato što su bili i Hrvati i katolici. Stali su na put naoružanom neprijatelju – štono se veli – do zuba naoružani – a oni bez ičega, samo oboružani velikom ljubavlju prema svojem domu i Domovini, velikim srcem i željom da se nepravdi stane na put. I – dogodilo se čudo: nakon teškog iskustva stradanja, ubojstva mnogih naših župljana, razaranja crkve i svih kapela, paljenja svih kuća, nakon posljednjeg slavlja Bartolova 1991. poslije četiri godine progonstva, došla je – sloboda na blagdan Preobraženja Gospodnjega, tako da smo Bartolovo 1995.mogli slaviti na ruševinama crkve, točnije kardinal Franjo Kuharić služio je misu na prolazu koji je napravljen preko crkve. Možemo reći da smo sa Svetim Bartolom, nakon podnesenog mučeništva, ponovno iskusili proslavu, mir, obnovu i novi život. Ali za tu proslavu, za novost i pobjedu – bile su potrebne žrtve, bilo je nužno prihvatiti mučeništvo. „ kazao je u svojoj homiliji biskup Košić.

Na kraju misnog slavlja biskup Vlado pozvao je saborske zastupnice, koje su prisustvovale misi, Marijanu Petir i Ivanku Roksandić da nastoje više promovirati katoličke vrijednosti u Hrvatskom saboru i životu Domovine te pozdravio nedavno donošenje zakona koji će omogućiti preispitivanje komunističkih zločina. Novi upravitelj župe fra. Petar Žagar, OFM je najavio susret sa župljanima već u nedjelju kako bi se dogovorili oko daljnjih aktivnosti i suradnje. AS

Foto: Stjepan Vego

 

Pin It on Pinterest