30. lip 2010.

U prostorima Biskupskog ordinarijata u Sisku predsjednik Uprave Školske knjige Ante Žužul i glavni koordinator projekta otvaranja Fakulteta medicinskog osoblja u Sisku o. Mariano Passerini potpisali su 1. srpnja Ugovor o davanju na korištenje zgrade bivše tiskare u Lađarskoj ulici, čiji je vlasnik Školska knjiga, a u kojem će najkasnije iduće godine zaživjeti nova visokoškolska ustanova.

Potpisivanju ugovora nazočio je i sisački biskup Vlado Košić, te provincijalni poglavar Družbe sinova Bezgrešne o. Aleandro Paritanti.

 

U prostorijama darovane zgrade Družba sinova Bezgrešne otvorit će Fakultet medicinskog osoblja kakav već postoji i uspješno djeluje u Rimu. Želja je da fakultet započne s radom već ove godine, no izglednije je da će nastava početi iduće akademske godine. Studij zdravstvenog smjera započeo bi studijem sestrinstva, odnosno fakultetom zdravstvenih profesija koji bi uključivao: studij sestrinstva, fizioterapiju, radiologiju te laboratorijski smjer. Svako bi usmjerenje obuhvatilo između 40 i 50 studenata na studiju u trajanju od tri godine, s mogućnošću specijalizacije od dodatne dvije godine.

Sisak je izabran za prvo sjedište toga poznatog talijanskog studija u Hrvatskoj, a mladima bi, osim kvalifikacija, pružio mogućnost zaposlenja u europskim zemljama jer se stečena diploma priznaje u zemljama EU.

“Život je znanje, a naša je želja da se u Sisku događa život. Ovo će učilište biti veliki prilog obrazovnom, ali i kulturnom životu, ne samo Siska, već i Hrvatske. Zato smo odlučili zgradu tiskare, odnosno nekadašnju austrijsku vojarnu od 1500 metara kvadratnih s okolnom površinom od oko 2000 metara kvadratnih darovati Družbi za potrebe fakulteta na razdoblje od 20 godina bez naknade. Knjiga je svjetlo, a u ovoj su se tiskari nekad proizvodile knjige, dakle palile su se svijeće znanja. Drago nam je što će prostor ponovno zaživjeti i što će se u njemu stjecati nova znanja”, rekao je Žužul, po čijem će ocu Josipu, u znak zahvale za darivanje prostora, buduća institucija dobiti ime.

Član Družbe sinova Bezgrješne bio je fra. Bonifacije Pavletić, rodom iz Zbjegovače kod Kutine, te Družba na tako želi vratiti dug domovini iz koje je potekao. U Kutini je Družba već otvorila svoju kuću, odnosno samostan, koji je u utorak 29. lipnja ove godine nakon svečane mise u župnoj crkvi Svete Marije Snježne blagoslovio biskup Košić.

AS

foto: Stjepan Vego

Pin It on Pinterest