19. lip 2016.

Četvrto Hodočašće hrvatskih branitelja Sisačke biskupije u svetište Majke Milosrđa održano je u subotu 18. lipnja u Kloštar Ivaniću. Tom prigodom svečano misno slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s generalnim vikarom Biskupije mons. Josipom Ćorićem, povjerenikom za pastoral branitelja vlč. Mladenom Vidakom i domaćim župnikom fra Dragom Brglezom koji je na početku zaželio svima dobrodošlicu u svetište.

Na početku homilije biskup je pozvao okupljene da u ovoj Godini milosrđa, na mjestu gdje se Mariju naziva Majkom Milosrđa, mole prije svega za domovinu Hrvatsku, za sve branitelje koji su stradali u ratu, poginule, nestale i njihove obitelji. „Možemo reći da nam je domovina opet u teškim prilikama i da je potrebna sloga i jedinstvo naroda. Upravo ste vi branitelji pokazali neizmjernu hrabrost boreći se protiv naoružanijeg neprijatelja, imali ste zapravo tu milost, jer je hrabrost milost, Božju snagu da se slab čovjek može oduprijeti jačem neprijatelju. Kako je to rekao i sveti Pavao da se on želi hvaliti svojim slabostima jer onda zna da je Bog njegova jakost, tako smo i mi doživjeli u Domovinskom ratu da je Bog dao snage, hrabrosti i ustrajnosti našim braniteljima i čitavom narodu da trpe, izdrže agresiju, progonstvo i rušenje. Važno je i to da mi stvarno budemo na Božjoj strani jer se može dogoditi da bez obzira na onaj idealizam i cilj koji smo imali i ostvarili uz velike žrtve, poslije sve uništimo svojim krivim stavom upravo prema onim osnovnim vrijednostima koje trebamo imati u odnosu prema Bogu i bližnjima“, rekao je biskup podsjetivši na prvo čitanje Druge knjige Ljetopisa koje govori o tome kako su Židovi napustili Boga nakon što im je učinio veliku milost. „Sjećam se kada mi je kao ratnom župniku jedan vojnik rekao da se on ne bori za Hrvatsku nego za pravdu te da kada bi se Hrvatska našla na strani nepravde on se ne bi za nju borio. Upravo je to važno i danas. Da budemo na strani pravde, da znamo slijediti Boga i njegove zapovijedi. Ako Hrvati okrenu svoje lice Bogu i štovanju Presvete Bogorodice dogodit će se ono što je korijen naše povijesti i što nas je spasilo u burnim vremenima tolikih osvajača koji su nadirali s istoka, a ako naš narod danas odbaci Boga i prikloniti se različitim ideologijama zapada koje nas žele uništiti svojim liberalizmom, hedonizmom, rodnim ideologijama i drugim zlima bit ćemo kao Židovi predani u ruke svojih neprijatelja“, upozorio je na kraju biskup.

Misu je animirao župni zbor, a ulaznu pjesmu „Gospa kloštarska“ otpjevale su članice ženske vokalne skupine „Ive“ iz Ivanić-Grada.

Misnom slavlju prethodilo je polaganje vijenaca u Parku hrvatskih branitelja, te zajednička molitva koju je predvodio vlč. Vidak.

Pin It on Pinterest