19. lip 2016.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je, u subotu 18. lipnja u kapeli Sv. Josipa Radnika u Stupovači, svečano misno slavlje tijekom kojeg je kristio Ivu, sedmo dijete obitelji Brekalo. U koncelebraciji bio je domaći župnik župe Kutinska Slatina o. Andrzej Wosko.

U homiliji čestitajući obitelji i župnoj zajednici na novom članu biskup je poručio kako se Crkva veseli svakom rođenom djetetu te kako su posebna radost upravo brojne obitelji. „To je danas rijetkost i nažalost iznimka, a zapravo bilo bi logično da svaka kršćanska obitelj ima brojnu djecu i da se ne boji potomstva. Danas je došlo vrijeme koje ne podupire takav način života te se mnogi čude tome, ali mi kršćani dužni smo podupirati obitelji s brojnom djecom. Slično je i s duhovnim zvanjima. Kada dijete kaže roditeljima da ima poziv i da želi na bogosloviju ili u samostan onda se na to koji puta ne reagira kršćanski, a kršćanski je radovati se i poduprijeti kako duhovna zvanja tako i brojnu djecu u obitelji. Oni koji na život gledaju materijalno, shvaćaju djecu kao teret. Međutim, to nisu prava pitanja jer kako god je teško i ekonomske prilike nisu najbolje, kada gledamo po zemljama gdje je više, a gdje manje djece, to se ne poklapa s ekonomskom moći. Pitanje je, je li kršćanski radovati se djeci ili ne? U biti, bolje pitanje je, je li bolje živjeti za sebe ili za druge? Je li moguće biti altruista, da čovjek misli na druge, da se raduje drugim osobama, djeci, ili je sebičan jer to remeti njegovu komociju“, zapitao se biskup upozorivši na tešku demografsku sliku naše domovine kojoj prijeti izumiranje.

 

 

Govoreći o sakramentu krštenja biskup je istaknuo kako je za kršćane na prvom mjestu duhovni život koji se daje po krštenju. „Da bi se mogao darovati sakrament koji daje Božju milost i koji preobražava zemaljskog u nebeskog čovjeka i naš ljudski u božanski život, potrebno je prvo da čovjek bude rođen. To je ona stara latinska izreka da milost pretpostavlja narav. Dakle, narav mora postajati da bi toj naravi Bog mogao darovao još i milost. Najprije se rađamo za zemaljski život, i to je Božji dar, a onda se po krštenju ponovo rađamo, to je novo rođenje, preporođenje, ne samo vodom nego i Duhom Svetim. To je i Isus tumačio Nikodemu govoriviši mu kako svaki čovjek da bi došao u kraljevstvo nebesko, mora se ponovo roditi… Mi znamo da je sakrament znak u kojem se već daje što određuje taj znak. Voda koja pere samo je znak onoga što Bog daje po tom znaku, da nas čisti od grijeha. Radi se o Božjoj milosti i Duhu Svetome koji je djelatan u tom znaku. Ali moramo znati da Duh Sveti neće na silu voditi čovjeka. Mi jesmo preobraženi po krštenju i te darove Duha Svetoga dijete kako raste treba početi koristi, potpomognuto milošću Božjom te po primjeru roditelja upoznati vjeru i Isusa i napredovati prema drugim sakramentima i punini zajedništva u vjeri“, poručio je na kraju biskup pozvavši još jednom okupljene da mole i budu podrška brojnim obiteljima.

 

Pin It on Pinterest