30. ožu 2015.

Na blagdan Cvjetnice tradicionalno je održana pobožnost križnog puta oko Petrinje. Sudjelovalo je gotovo tisuću ljudi koji su u povorci od župne crkve sv.Lovre, preko Pigika, sv.Trojstva, Vile, Nove bolnice, došli opet na početnu točku. Na putu dugom sedam i pol kilometara u razmacima između postaja molila se krunica i pjevale su se prigodne pjesme. Tradicija križnog puta oko grada traje četrnaest godina o čemu je više rekla časna sestra Vesna Lagetar: „Svake godine dva puta idemo na križni put Petrinjom. To je u rujnu kada su Dani sjećanja jer su tu i grobnice na mjestima stradanja građana Petrinje, a i na Cvjetnicu. Razmišljamo o Isusovoj muci i opet ponovno molimo za naše branitelje i za sve one koji su dali život za slobodu naše Domovine.”

Voditelj križnog puta bio je bogoslov Ivan Petrović koji je ove godine na praktikumu u našem gradu. Za čitanja je uzet tekst jedne redovnice koja je pripremila ovu pobožnost povodom Godine posvećenog života koju je proglasio papa Franjo. Nakana je bila za duhovna zvanja u župi. U čitanjima na svakoj postaji sudjelovali su krizmanici koje priprema đakon Vjekoslav Uvalić: „Krizmanici sudjeluju u ovom križnom putu ne samo zbog kateheze već i zato da upoznaju vlastiti dio mjesta u kojem žive i tako pronesu svoje vlastito svjetlo i svjedočanstvo, a i nauče nešto što je nužno za njihovo vlastito obraćenje, naš grad i Domovinu u kojoj živimo.”

Ovu godinu će sakrament krizme primiti Patricija Radoš. Rekla je kako joj se sviđa što postoji križni put oko grada i da će nastojati sudjelovati i sljedeće godine. Dodat ćemo na kraju kako je na središnjoj župnoj svetoj misi u 11 sati uz blagoslov maslinovih grančica prije misnog slavlja prošla procesija gradskim parkom. Pjevanje muke Gospodnje pripremio je župni zbor sv. Cecilija.

Marin Fran/Portal53

 

Pin It on Pinterest