28. svi 2014.

Jubilarna, 40. obljetnica postojanja i djelovanja Hrvatskoga mariološkog instituta Katoličkoga bogoslovnog fakulteta svečano je obilježena u srijedu, 28. svibnja u Zagrebu.

Nakon euharistijskoga slavlja u crkvi Sv. Martina koje je predslavio sisački biskup, a ujedno i predstojnik Instituta mons. Vlado Košić, proslava je nastavljena akademskim činom.

U svojoj je pozdravnoj riječi domaćin, dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta prof. dr. sc. Tonči Matulić istakao Institut kao najplodnije znanstveno-istraživačko tijelo unutar Fakulteta. Poželio je da kao važna sastavnica Fakulteta, Institut zadrži u fokusu znanost o Mariji i promicanje Mariologije, te da se još više studenata uključi u taj segment teološko-istraživačkog rada Fakulteta.

Biskup Košić prisjetio se djelovanja Instituta u proteklih 40 godina. Osvrnuo se na njegov Statut u kojem je jasno naglašena zadaća da Institut promiče znanstveno proučavanje o Blaženoj Djevici Mariji unutar misterija Krista i Crkve, te štovanje u našim hrvatskim krajevima, imajući na umu ekumensku dimenziju. Podsjetio je na 1950. godinu kada je koncilski teolog fra Karlo Balić osnovao u Rimu Papinsku međunarodnu marijansku akademiju, koja je organizirala niz marioloških kongresa. „Jedan takav kongres održao se 1971. godine u Zagrebu i Mariji Bistrici. Tamo je nastala zamisao da se na hrvatskom jezičnom području osnuje Mariološko društvo ili neko slično tijelo po uzoru na druge narode s katoličkom tradicijom. To je predloženo Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i oni su to prihvatili“, podsjetio je mons. Košić. Odmah po osnutku, kazao je Košić, Institut se uključio svojom jezičnom sekcijom u rad marioloških kongresa i do danas izdao 17 zbornika radova.

„Jedna od značajki hrvatskog katolištva je marijanska pobožnost hrvatskoga puka“, rekao je na početku svoga obraćanja okupljenima zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Navodeći kako je Marija u našem narodu uvijek bila znak nade i utjehe, čestitao je ovu jubilarnu, 40. obljetnicu Hrvatskoga mariološkog instituta svima onima koji su u njega uložili svoje napore, svoj rad i svoju ljubav. „Dovoljno je promatrati ono što se događa u našim marijanskim svetištima. Tu stati i osjetiti što to znači za Katoličku Crkvu u Hrvatskoj i za čitav hrvatski narod“, zaključio je kardinal Bozanić.

U nastavku akademije fra Gabriel Hrvatin Jurišić iznio je povijesni pregled djelovanja Instituta, dok su fra Petar Lubina i prof. dr. sc. Ivan Karlić progovorili o objavljenim zbornicima radova s međunarodnih mariološko-marijanskih kongresa i nacionalnih simpozija, odnosno o perspektivama i zadaćama budućeg djelovanja Instituta.

U glazbenom dijelu programa nastupio je zbor Instituta za crkvenu glazbu Albe Vidaković, pod vodstvom prof. dr. sc. Katarine Koprek.

(TUZG)

 

Pin It on Pinterest