22. kol 2015.

Šesto zavjetno hodočašće vjernika Sisačke biskupije u hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke održano je u subotu 22. kolovoza, a predvodio ga je sisački biskup Vlado Košić zajedno sa svećenicima te brojnim vjernicima pristiglih iz svih župa Biskupije.

Središnji dio hodočašća bilo je svečano misno slavlje, koje je predvodio biskup Košić u zajedništvu s rektorom svetišta mons. Zlatkom Korenom i sedamdesetak svećenika.

U homiliji biskup je podsjetio kako je prošla pastoralna godina u Sisačkoj biskupiji bila Godina braka i obitelji u službi života, te kako je to geslo bilo nadahnuto održavanjem biskupske sinode u Rimu koja je pripremala i razmatrala temu braka i obitelji. Biskup je napomenuo i kako će ove godine biti održana nova sinoda koja će biti obvezujuća jer će donijeti i neke odluke. „Stoga se i mi molimo za održavanje biskupske sinode o obitelji. Mi smo kao narod proslavili i Drugi nacionalni dan hrvatskih katoličkih obitelji na Trsatu, 19. travnja ove godine. I naša je Biskupija zapaženo sudjelovala. Potrebno je da plodove nastavimo donositi i u vremenu koje slijedi, i za naše obitelji i za našu Crkvu“, rekao je biskup te dodao kako je obitelj doista srce Crkve. „U obitelji se stvara život, u obitelji se djeca uče vrijednostima života, u obitelji se odgaja čovjek – od prvih do posljednjih životnih koraka. Obitelj je rasadište vjere, tu se čovjek uči molitvi i susretu s Bogom, tu se od malena uči i susretu s drugim čovjekom. Zato se s druge strane i toliko zlih sila neprestano obara na obitelj, jer ona je škola života. Ako tom školom vlada Bog, čovjeka se odgaja u dobru, no ako zavlada đavao, on nastoji postići da se čovjek odijeli od Boga, da se usvoje životne protuvrijednosti koje će ne samo pojedince nego i ukupno društvo odvesti u propast. Zato ja želim da i sljedeće pastoralne godine provodimo što intenzivnije pastoral obitelji, da se na svaki način brinemo za naše hrvatske katoličke obitelji“,  ustvrdio je biskup te proglasio novu pastoralnu godinu u Sisačkoj biskupiji Godinom očeva i majki u Božjem milosrđu.

Biskupova homilija

U nastavku biskup Košić je istaknuo kako je Bog sišao k nama ljudima i postao jednak nama, upravo u jednoj ljudskoj obitelji, u Svetoj nazaretskoj obitelji. „Obitelj ne može biti bilo koja zajednica, kao što je to bio rekao bivši predsjednik pred Svetim ocem koji je prije 4 godine došao na prvi hrvatski nacionalni Dan obitelji. Nije „svaki oblik zajedništva među ljudima“ obitelj. Ne, brak je zajednica muškarca i žene, koje u jedinstvenoj i nerazrješivoj vezi ljubavlju združuje sam Bog, a obitelj je njihova zajednica obogaćena njihovom djecom koju primaju kao Božji dar. Dapače, obitelji pripadaju i djedovi i bake, ujaci i stričevi, tete i ujne… Obitelj je prirodna zajednica života i međusobne ljubavi koja povezuje u jedno sve članove. Ali ne može se reći da su i dva muškarca ili dvije žene – obitelj. Niti su brak niti obitelj. Doduše, referendumom iz 2013. Ustav RH, po volji naših građana, štiti zajednicu muškarca i žene kao brak. Međutim, oni isti koji su se protiv tako definiranog braka borili svim sredstvima – a pri tom mislim u prvom redu na političare i medije – uspjeli su zbog svoje parlamentarne većine, a protiv volje naroda koji se na referendumu izjasnio drukčije, da se i istospolne zajednice izjednačilo s brakom pa se oni registriraju što se naziva čak „vjenčanjem“ i dalo im se praktički da mogu posvojiti djecu, što ih onda izjednačuje s obitelji, a što nikako nisu, jer to nije Božji plan niti priroda braka i obitelji. Takve protuprirodne zajednice nemaju ništa s brakom ni obitelji i djeca koja će imati tu nesreću živjeti u takvim zajednicama neće primiti u svom odgoju ono što imaju pravo primiti i što im istinska obitelj može pružiti. Zato se mi vjernici moramo brinuti za naše obitelji, jer se vlast ne zna i ne želi“.

Biskup se i zapitao kako se mi možemo brinuti za naše obitelji te dao odgovor: „Prvo, kad mi govorimo o roditeljima, mi moramo uvijek naglašavati da su to majka i otac svoje djece, a ne ‘roditelj 1’ i ‘roditelj 2’, kako nam želi nametnuti bezbožni liberalizam tzv. rodne ideologije. Nadalje, mi ne smijemo dopustiti da se djeca prepuste sami sebi niti takvim eksperimentima da ne znaju tko su im otac i majka, niti da oni sami odlučuju što je za njih dobro, a što nije, nego trebamo jačati ulogu majke i oca i njihovo neotuđivo pravo da budu prvi odgojitelji svojoj djeci. A najvažnije je, draga braćo i sestre, da vi, naši hrvatski katolički očevi i majke, vi, naše drage katoličke obitelji, znate živjeti i svjedočiti svoju vjeru te svojoj djeci prenosite odgoj koji imate po svim i Božjim i ljudskim zakonima ne samo pravo nego i dužnost. Majka Marija – koju nikada nisu kršćani zvali, i nikada niti neće: Roditelj 1 niti Roditelj 2 – zna što to znači milosrdna nježna ljubav, što to znači žrtva i prihvaćanje brige za obitelj, a posebno za dijete, ona zna što su to i radosti ali i suze, što je to patnja, progonstvo i životna opasnost, što je to strah za dijete koje progoni bezbožni političar (‘kralj’), što je to i smrt djeteta, ali i kakva je radost zbog njegova života i uskrsnuća“.

Na kraju biskup je izrazio živu nadu da će uskoro naš bl. Alojzije Stepinac biti proglašen svetim što ne može nitko osporiti, te je homiliju završio molitvom: „Majko Marijo, moli za nas da hodimo našim životnim putovima zajedno s Tvojim Sinom i našim Spasiteljem Isusom Kristom, da u njega vjerujemo, da njega slijedimo i uvijek poput Tebe slušamo Božju volju. Izmoli našim hrvatskim katoličkim obiteljima u Sisačkoj biskupiji i u čitavoj Domovini vjernost Bogu, iskreno prijateljevanje s Tobom i radost zbog pripadanja Katoličkoj Crkvi, našoj Biskupiji i našim župnim zajednicama, pod vodstvom Pape, biskupa i naših župnika. Molimo Te da naše obitelji nikada ne odustanu od života, da se ne boje djece, da svjedoče svoju međusobnu ljubav i nježnost i brigu za novi naraštaj bez kojega nema budućnosti. Amen“.

Dan ranije, u petak 21. kolovoza, održano je peto hodočašće mladih Sisačke biskupije na kojem se okupilo oko 150 mladih. Ovogodišnji bogat večernji program, na kojem je sudjelovao i biskup Košić, bio je prepun pjesme i svjedočanstva, a osmislili su ga mladi Kutinskog dekanata. Tom prigodom, mladi su se ujedno oprostili od dosadašnjeg povjerenika za pastoral mladih vlč. Branka Koretića, koji je nakon pet godina službu prepustio vlč. Mati Malekinušiću. Za uspomenu na brojne uspješne zajedničke projekte, poput proslave ponovne uspostave Biskupije, Susreta hrvatske katoličke mladeži u Sisku i brojnih drugih, mladi su vlč. Koretiću poklonili foto album s tih događanja, a on je zahvalio svima koji su dali sebe u rad ovog pastorala.

Fotogalerija

Pin It on Pinterest