16. svi 2016.

Već tradicionalno na blagdan Duhova, sisački biskup Vlado Košić predvodi misno slavlje u sisačkoj katedrali Uzvišenja svetog Križa. Tako je bilo i 15. svibnja 2016. godine. Tom prigodom biskup je podijelio i sakrament svete Potvrde devedeset dvoje kandidata katedralne župe i petoro krizmanika iz Gušća. U koncelebraciji su bili kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić, katedralni župnik preč. Marko Karača, katedralni vikar vlč. Mario Šagolj, a služio je đakon Robert Jakica.

Na početku misnog slavlja u ime krizmanika, roditelja i kumova, biskupa su pozdravile krizmanice Iva Stanković i Klara Ana Rafaj.

Tumačeći biblijska čitanja biskup Košić govorio je o tome kako Bog šalje Duha Svetog apostolima, ne kao duha straha, već duha snage, onoga koji jača. Duh sveti kojeg Bog šalje je potpuno promijenio apostole tako da nakon tuge koju su osjećali zbog Isusovog raspeća, kasnije uskrsnuća i njihovog progona, sada dobivaju snagu radosno izaći među narod i svjedočiti vjeru u uskrslog Isusa. Upravo na to je biskup i pozvao krizmanike – bez straha svjedočiti svoju vjeru svakog dana. Kako bi imali snage za svjedočanstvo pozvao ih je da i dalje redovito sudjeluju na misnim slavljima i snagu pronalaze u euharistiji.

„Posebna je milost primiti sakrament svete Potvrde u Godini milosrđa, čiji se grb nalazi i na zastavi u Katedrali, gdje se vidi kako Isus nosi Adama, čovjeka. Tako i mi u njemu trebamo pronaći snagu, jer i nas Isus nosi.“ istaknuo je biskup Košić.

U homiliji je biskup Košić prenio i blagoslov pape Franje iz Rima od kuda se vratio s otvaranja kauze za proglašenje blaženim i svetim sluge Božjeg brata Ivana Bonifacija Pavletića.

Misno slavlje pjesmom je animirao katedralni zbor mladih Križ ljubavi, a na kraju misnog slavlja biskupu je zahvalio preč. Karača.

Biskup Košić je istog dana podijelio i sakrament svete Potvrde kandidatima župe sv. Josipa Radnika u Galdovu.

Pin It on Pinterest