28. lip 2013.

Svečanim misnim slavljem koje je u četvrtak 27. lipnja u crkvi sv. Lovre u Petrinji predvodio biskup Vlado Košić i prigodnim programom obilježena je deseta obljetnica ponovnog pokretanja Marijine legije Petrinja. U koncelebraciji bili su domaći župnik župe sv. Lovre preč. Josip Samaržija, župnik petrinjske župe Preobraženja Gospodnjeg vlč. Josip Karas i brojni drugi svećenici iz dekanata.

U homiliji je Biskup Košić zahvalio legionarima na njihovom angažmanu u Crkvi i potaknuo ih, da ugledajući se na Mariju i dalje rade, u vidu molitve te apostolskog rada za bližnjeg. “Zato je veliko i dobro djelo kada legionari ne samo mole krunicu, ne samo slave sveta otajstva, ne samo posvećuju se svome kršćanskom i duhovnom životu u odnosu svog stava pred Bogom i s Bogom, nego i vide potrebe bližnjih, pa idu, pomažu bolesne, posjećuju stare i čine dobro onima koji su u potrebi”, rekao je biskup Košić.

Biskup je nadalje legionarima na srce stavio brigu za obitelji jer su kršćani pozvani da štite obitelj. “Obiteljski život je svetinja. Upravo u zajednici žene i muškarca, oca i majke, koji se u svojoj ljubavi posvećuju potomstvu i podižu djecu. Evo ta zajednica obitelji treba i vama biti sveta i ja vam zahvaljujem što svjedočite životom prave obiteljske vrijednosti”, dodao je biskup.

Nakon mise slijedio je scenski prikaz  kojim su legionari prikazali kako je Legija pedesetih godina prošlog stoljeća došla u Hrvatsku i Petrinju, gdje je radila sve dok joj komunističke vlasti nisu to zabranile.

Danas u Petrinji djeluje Kurija Gospa Snježna koju vodi vjeroučitelj iz Prve osnovne škole Vlado Sučec. Unutar Kurije je sedam ogranaka odraslih, a od početnih četiri legionara, danas ih ima stotinjak. Osim što se stavljaju na raspolaganje svećenicima u župi, legionari su inicirali kroz ovih deset godina i nekoliko prepoznatljivih događanja u Petrinji, Sisačkoj biskupiji, ali i šire. Scenski prikaz Isusove muke – Pasija izveden je tako ove godine u Petrinji, Sisku, Zagrebu i Sesvetama.

 

Pin It on Pinterest