25. pro 2015.

Na prostoru ispred župne crkve sv.Lovre na Badnjak je nakon polnoćke za djecu izveden Scenski prikaz Isusova rođenja pod nazivom Danas vam se u Davidovu gradu.

Događaj rođenja Spasitelja svijeta svake se godine prikaže na drugačiji način. Stavi se naglasak na neki od događaja koji su pratili novorođenog kralja. Grad Betlehem je dovršen nekoliko dana prije prikaza. Pastirski proplanak, Marijina kuća, Elizabetina kuća, Herodov dvor, štalica Isusova rođenja bili su smješteni na prostoru od crkve prema Galeriji Krsto Hegedušić.

Prije samog prikaza Isusova rođenja održana je predstava u predstavi. Prikazan je grijeh prvih ljudi. Uz O fortuna Orffove Carmine Burane te izmjenu stroboskopskog i crvenog svjetla dočarano je očajno stanje čovječanstva kojemu treba Spasitelj.

Naviještenje Mariji, njezin razgovor s Elizabetom, odlazak Josipa i Marije na popis pučanstva, zabrinutost Heroda za njegovo kraljevstvo nakon vijesti o skorom rođenju Mesije, razgovor kraljeva koji prate zvijezdu do novorođenog kralja i Njegovo rođenje u štalici scene su koje su se nizale u glazbeno-govornoj podlozi.

Prije i nakon prikaza nastupio je band Marijine legije Kraljica od Sabe. Prikaz je i ove godine režirao vjeroučitelj Prve osnovne škole i dugogodišnji voditelj i član katoličke udruge Vlado Sučec.

Marin Fran/Portal53.hr

Pin It on Pinterest